Nya regler för parkeringsböter ska införas

2023 08 08

Nya regler är på gång att införas när det gäller avgifter för felparkerade bilar.

Mängder av parkeringsböter betalas inte, vilket gör att kommuner i hela landet går miste om stora summor pengar.

I exempelvis Karlskrona, en av många drabbade kommuner, går 150 000 kronor i p-böter upp i rök helt enkelt för att en hel del felparkerare kommer undan med att inte betala.

Nu har många kommuner tröttnat och Transportstyrelsen är på väg att införa nya regler som ska garantera att betalningarna genomförs, rapporterar Sveriges Radio.

Svårt för utländska besökare

En stor anledning pekas ut till varför kommunerna går miste om så mycket pengar.

Det handlar om utländska felparkerare – exempelvis turister från Tyskland, Frankrike eller Nederländerna som ofta semestrar i Sverige på sommaren – som kan ha svårt att begripa en svensk p-bot.

– Får du en sådan här böteslapp är det väldigt svårt för någon som kommer från ett annat land än Sverige att genomföra betalningen, säger Magnus Kallin från Transportstyrelsen till SR.

"Har ingen möjlighet"

Myndigheten jobbar nu på en lösning.

Vägtrafikregistret ska byggas om och moderniseras för att kunna skapa ett regelsystem som tillåter påminnelser att skickas till utlandet.

Det kommer dock ta 2-3 år att genomföra, enligt radiokanalen. I vissa kommuner har man dock redan infört varianter med QR-koder som leder till betalsidor på olika språk där p-boten kan betalas med kreditkort.

– Det finns inget internationellt samarbete när det gäller felparkeringsavgifter. Vi själva har ingen möjlighet att ta reda på vem som äger den här exempelvis tyska eller franska bilen, säger Magnus Kallin.

Flera nya parkeringsregler

Inför det här året infördes flera nya parkeringsregler för felparkerade fordon.

Framför allt påverkas ägare till bilar som överskrider tiden som man får lov att parkera. Reglerna inkluderar bland annat det inte längre behöver lämnas en skriftlig uppmaning på fordonet om den stått på fel plats i fyra dagar.

Den kan istället flyttas direkt.

–  Vi har ett stort problem med fordonsmålvakter som ofta används i kriminell verksamhet. Nu blir det betydligt lättare att flytta fordon som har använts av dem, sade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) till SVT i november förra året.

LÄS MER: Flera nya parkeringsregler för 2023

Foto: M. Fousert

Text: Redaktionen