SD ställer krav på Göran Persson

2023 04 03

Den tidigare statsministern Göran Persson har hamnat i Sverigedemokraternas blickfång.

Göran Persson är numera ordförande i statliga gruvdriftskoncernen LKAB.

Men det ska han inte fortsätta vara om Sverigedemokraterna får bestämma, som nu kräver att den före detta partiledaren ska lämna sin post.

– Göran Persson har inte SD:s förtroende att fortsätta som ordförande för LKAB, uttrycker Tobias Andersson, partiets tidigare rättspolitiska talesperson och nu ordförande i näringsutskottet, på Twitter.

"En del av socialdemokratin"

Inlägget har fått medial uppmärksamhet under måndagsförmiddagen och bland annat Expressen rapporterar om det skarpa kravet på Göran Perssons fortsatta arbete.

– Givet hur man undvikit formell samordning med regeringen kring Hybritprojektet tycks han se bolaget som en del av socialdemokratin snarare än ett statligt bolag, fortsätter Tobias Andersson.

“HYBRIT” står för Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology och är ett projekt som bland annat finansieras med stöd från Energimyndigheten.

Får sällskap av tidigare M-profil

Men trots Sverigedemokraternas ilska över Perssons ordförandeskap ser han ut att bli kvar som ordförande i LKAB.

Det uppger Dagens industri.

Samma tidning skriver även att Göran Persson kommer få sällskap av en tidigare rival från sin tid i politiken.

– Dessutom väntas den tidigare finansministern Anders Borg väljas in i styrelsen, uppger Di.

Kräver inflytande

Sverigedemokraterna har vid upprepade tillfällen krävt inflytande vid tillsättande av ett flertal generalsekreterare i landet.

Framför allt har det handlat om myndigheter, i synnerhet Migrationsverket och Polismyndigheten.

– Det kommer inte tillsättas någon chef för någon myndighet om inte vi ger vårt godkännande, har en icke namngiven men högt uppsatt sverigedemokrat sagt till Expressen. 

Det har även gått så långt att SD uppgetts kunna fälla regeringen på grund av konflikterna kring vem som ska styra Sveriges myndigheter.

Näst vinstrikast efter Vattenfall

LKAB är ingen myndighet, men har likväl en enormt viktig roll för svensk ekonomi.

Det anser SVT:s ekonomiska expert Peter Rawet.

– Det är det näst vinstrikaste statliga företaget efter Vattenfall. Förra årets utdelning på 2,9 miljarder kan man få mycket för. Man kan få 4 400 polisers löner – inklusive sociala avgifter, säger han till tv-kanalen.

Statsminister i tio år

Göran Persson var partiledare för Socialdemokraterna mellan 1996 och våren 2007, då han formellt efterträddes av Mona Sahlin.

Han var också statsminister under sin tid som partiledare fram till och med valet hösten 2006.

Innan han valdes in som styrelseordförande i LKAB har han även haft samma post inom Sveaskog och Swedbank.

Foto: Josefine Ejemalm, Talarforum

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


Willys stoppar populära chips – allt försvinner från hyllorna

2024 04 12

Ett omfattande prisbråk utspelar sig i svensk dagligvaruhandel.

Nu försvinner de populära chipsen Pringles från Hemköps, Willys och City Gross sortiment.

Anledningen till beslutet är att supportbolaget Dagab, som ansvarar för inköp till butikerna, inte lyckats nå en överenskommelse med Pringles-ägaren Kellogg's.

Dagab anser att Kellogg's höjt priserna för mycket på de populära chipsen.

–  Vi som dagligvaruaktör lägger stor vikt vid att både värna konsumentens intressen av prisvärda produkter och att producenter och leverantörer ska få skäligt och rimligt betalt.

Det säger Marie Svaton, kommunikationschef på Dagab, till sajten Ehandel.

Vidare konstaterar Svaton att butikerna endast kommer att stoppa produkter av märket Pringles. Andra varor från Kellogg's kommer fortfarande vara en del av sortimentet.

– Det här är inget nytt. Vi fattar alltid sortimensbeslut på kommersiella grunder och det händer därmed att sortimentet revideras. I detta fall utgick Pringles ur sortimentet redan i vecka 3, säger Marie Svaton till sajten.

Stoppat kaffe

Det är inte första gången som Willys, Hemköp och City Gross stoppar en populär produkt.

I slutet av mars meddelade butikerna att produkter från kaffejätten Zoégas försvinner från butikshyllorna – eftersom Dagab inte kommer överens om prissättningen med Nestlé som äger Zoégas.

Dagabs Marie Svaton framhöll att Nestlé höjt priserna på Zoégas-produkter ”orimligt mycket”.

–  När vi får aviseringar om prisjusteringar så är det viktigt att det är rimliga och väl underbyggda. När vi inte anser det så kan det hända att vi inte kommer överens, men det här är som sagt dialoger som vi har löpande, sa hon till Dagligvarunytt. 

Tillhör Axfood

Willys, Hemköp och City Gross tillhör Axfood-koncernen.

Axfood är en av de ledande aktörerna inom dagligvaruhandeln i Sverige med 13 000 årsanställda och en nettoomsättning om drygt 80 miljarder kronor.

Här är koncernens nyckeltal för 2023:

Nettomomsättning:

81 111 Mkr (73 474)

Rörelseresultat:

3 353 Mkr (3 101)

Rörelsemarginal:

4,1 % (4,2)

Medelantalet anställda:

13 185

Egenägda butiker/handlarägda butiker

337/266

Försäljningsandel hållbarhetsmärkta varor

26,6 %

Källa: Axfood  

Foto: Willys Axfood 

Text: Redaktionen