SD öppnar för oväntat samarbete – ”hoppas vi slipper”

2024 04 18

Sverigedemokraterna öppnar för att runda regeringen tillsammans med en oväntad samarbetspartner.

Det uppger SD-ledamoten Tobias Andersson, som är ordförande för riksdagens näringsutskott.

I en intervju med SvD öppnar Andersson för att runda regering i frågan om gårdsförsäljning av alkohol.

SD-toppen anser att socialminister Jakob Forssmed (KD) inte driver frågan tillräckligt hårt. Tidsplanen om att gårdsförsäljning ska bli veklighet i början av nästa år riskerar att missas, enligt Andersson.

– Med tanke på hur ansvarig minister har hanterat frågan hittills så vågar jag inte ta det för givet, säger han till tidningen.

Öppnar för oväntat samarbete

Nu öppnar SD-ledamoten för ett oväntat samarbete. Tobias Andersson sträcker ut handen till Centerpartiet, som är kända för sin ovilja att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Centerpartiet har dock drivit frågan om gårdsförsäljning under en längre tid och Tobias Andersson ser därmed en möjlighet att runda Kristdemokraterna och ta frågan direkt till socialutskottet, där han räknar med stöd från Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet.

– Jag hoppas att vi slipper göra det, men från SD:s sida är vi öppna för det om slutprodukten inte håller måttet, säger han till SvD och pekar på att Moderaterna och Liberalerna hanterat frågan om den nya könstillhörighetslagen på samma sätt.

Socialministerns förslag kritiseras

Förra veckan kunde Aftonbladet avslöja att socialminister Jakob Forssmed presenterat ett utkast på ett förslag om gårdsförsäljning av alkohol.

Enligt förslaget ska det  bli tillåtet för gårdar att sälja drycker med en alkoholhalt som inte överstiger 15 procent. Det kommer också ställas krav på att gårdar har en produktion av spannmål eller odling av råvaror för att tillåtas sälja alkohol. En produktion som många bryggerier saknar i dag.

Förslaget fick Moderaterna att se rött.

Mats Green (M), ledamot i Näringsutskottet, anser att det är alldeles för restriktivt.

– Jag är född och uppvuxen i samma bygd som Jakob Forssmed. Det är en speciell klimatzon vid Östra Vätterbranterna där man nu har möjlighet att framställa vin och annan spirituosa, som traditionell punsch, sa han till Aftonbladet och tillade:

– Det här förslaget skulle omöjliggöra försäljning av detta. Det är helt oacceptabelt. Det missgynnar landsbygden, besöksnäringen och en del av våra genuina svenska kulturtraditioner.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Populär korv stoppas – säljs på Ica

2024 06 15

Av hälsoskäl återkallas nu korv som sålts i flera Ica-butiker.

Det är Di Luca & Di Luca som ger besked om att en av deras produkter innehåller nötter, utan att det framgår i ingrediensförteckningen.

Det kan innebära en hälsorisk för allergiker, och produkten, en populär korv som säljs i Ica-butiker, återkallas nu.

Det framhåller företaget i ett pressmeddelande.

Innehåller nötter

Korven innehåller pistagenötter och det är viktigt att de som har en allergi inte konsumerar korven.

– DI LUCA & DI LUCA ÅTERKALLAR MORTADELLA FRÅN MANUELLA DELIKATESSDISKAR, meddelar företaget.

Butik och delikatess

Korven säljs över delikatessdisken och butikspackad i Ica-butiker över hela landet, från Lund och Borås till Stockholm och Umeå.

– Di Luca & Di Luca återkallar ett begränsat parti felmärkt Mortadella som sålts sedan 3 juni i ett 30-tal ICA-butiker, både över delikatessdisk samt butikspackad i charkdisken, fortsätter företaget.

– Produkten innehåller pistagenötter, vilket inte framgår av produktmärkningen.

Uppmanar konsumenter

Di Luca & Di Luca riktar en tydlig uppmaning till konsumenter om att lämna tillbaka korven om den har köpts.

– Pistagenötter är en allergen, som måste deklareras. Pistagenötterna är synliga i Mortadellan och vi uppmanar därför konsumenter som är allergiska mot pistagenöt att reklamera varan om man har köpt denna produkt efter 3 juni 2024.  

Beklagar händelsen

Företaget kommer nu att utreda händelsen för att kunna fastställa vad det är som har gått fel i processen.

– Di Luca & Di Luca beklagar det inträffade och uppmanar drabbade konsumenter som köpt produkten att kontakta Di Lucas kundtjänst. Kunder har även möjlighet att reklamera produkten till den ICA-butik där den köptes.  

– Vi ser allvarligt på det inträffade och utreder nu vilka åtgärder vi kan vidta för att det inte ska ske igen.

Korven har sålts på Ica-butiker i bland annat Stockholm, Göteborg, Lund, Umeå, Borås, Enköping, Uppsala, Strängnäs, Västerås, Örebro och Norrköping.

Foto: ICA-gruppen

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 15

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen