ELSTÖDET: SD lämnar efterlängtat besked till norra Sverige

2022 12 21

Norra Sverige ska efter mycket om och men få sitt elprisstöd.

Det beskedet ger Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt, rapporterar Expressen.

Han menar också att norra Sverige kan tacka SD för att de drivit på och pressat regeringen om att få saken klar.

– Vi har haft väldigt mycket samtal och diskussioner med regeringen och det kommer att komma på plats, säger Sjöstedt till tidningen.

Väckt kritik

Från början var det tänkt att elprisområde 3 och 4, det vill södra Sverige, var de enda områdena som skulle få ta emot det elprisstöd värt 55 miljarder kronor som ska betalas ut till elkonsumenter i februari.

Att områdena i norra Sverige exkluderades har väckt kritik.

– Det finns ett Sverige norr om Dalälven också, sade S-ledaren Magdalena Andersson tidigare i veckan då Socialdemokraterna lade fram ett utskottsinitiativ i riksdagens finansutskott om att elstödet ska komma hela Sverige till del.

Priset avgjorde

Regeringen har å sin sida betonat att det varit stora skillnader i pris på elen mellan södra och norra Sverige, och att det är det som legat bakom beslutet att inte inkludera elområde 1 och 2 i elstödet.

– Just nu är prognosen fortfarande, att binder man sitt elavtal i södra Sverige då kostar det fyra kronor. Binder man sitt elavtal i norra Sverige kostar det en krona och 30 öre. Än så länge är skillnaden väldigt annorlunda, sade närings- och energiminister Ebba Busch till P4 Västerbotten i början av december.

Ändrat sig

Nu ska alltså regeringen ha ändrat sig, enligt Oscar Sjöstedt. Han menar att den uppdaterade varianten av elstödet kommer att bli av, men kan inte ge besked om när pengarna kommer.

– Exakt datum vill jag inte utlova i det här läget. Vi behöver få ekonomin och juridiken på plats. Det är ganska komplex lagstiftningsmateria att få sådana här system på plats. Men i relativ näritd, säger Sjöstedt till Expressen.

Vill inte bekräfta

Under onsdagen vill dock inte Ebba Busch bekräfta uppgifterna som SD lämnar.

Hon förklarar dock varför en förklaring dröjer, och det har med inflationen att göra.

Det här är otroligt svåra frågor givet det ekonomiska läget som vi har. Gör man åtgärder som eldar på inflationen så riskerar vi att få en situation där staten ger pengar till hushållen med ena handen, men med andra handen så driver vi upp räntorna och till exempel bolån – vilket gör att människor sitter med en ännu värre ekonomisk situation efteråt, säger Busch till samma tidning.

Foto: Sveriges Riksdag resp Svenska Kraftnät

Text: Redaktionen