Ny press på regeringen om elstödet

2022 12 19

Elstödet måste betalas ut till hela landet oavsett elområde.

Det budskapet upprepar nu Socialdemokraterna på en presskonferens på förmiddagen, rapporterar Aftonbladet.

– Vi kommer idag klockan 11 att lägga ett utskottsinitiativ i riksdagens finansutskott om att elstödet ska komma hela Sverige till del, säger partiledaren Magdalena Andersson (S).

Finns pengar "i systemet"

Enligt S-ledaren finns det ekonomiskt utrymme för regeringen att justera beslutet om vilka områden som ska få ta del av det omdiskuterade elstödet, då det finns pengar kvar “i systemet” för ändamålet.

– Det finns ett Sverige också norr om Dalälven, säger Magdalena Andersson.

Kritiseras från egna led

Från just norra Sverige riktades det nyligen hård kritik mot energiminister Ebba Busch (KD) – från de egna leden.

Dels för att elområde 1 och 2 inte får ta del av pengarna, men också för att man inte lyckades leva upp till det datum (1 november) som regeringen i september betonade att elstödet skulle vara på plats.

–  Jag är besviken på det också. Lovar man något så ska man hålla det, tycker jag, även för mitt parti, säger Stig Törya från Kristdemokraterna i Norrbotten, till Svenska Dagbladet.

"Gäller att leverera"

Andra inom samma parti stämmer in i kritiken, men menar samtidigt att det är bra att Ebba Busch inte har uteslutit tanken på att norra Sverige ska omfattas av ersättningen.

– Men då gäller det också att leverera nu. Situationen är ju nu ungefär samma mellan norra och södra Sverige, säger Henrik Sendelbach (KD), gruppledare i region Västernorrland, till tidningen.

– Det kommer alltid att finnas någon som inte är nöjd, men i grund och botten tycker jag att man borde ha utformat systemet mer rättvist gentemot oss i norra Sverige. Just nu är det väldigt kallt, så det känns inte riktigt bra.

Ytterligare krav

Utöver kravet om att inkludera norra Sverige i utbetalningen av elstödet formulerar Socialdemokraterna ytterligare punkter som man anser att regeringen måste uppfylla.

Dels vill man införa en el- och gasräkningsakut för att hushåll ska kunna få hjälp med att betala höga elärkningar när andra kostnader skenar samtidigt.

Men man vill också att ett tak införs för att stoppa elbolagens övervinster, någonting som EU redan är överens om.

Regeringen har tidigare uppgett att ett sådant tak kan vara på plats först i mars då ett antal regeländringar behöver drivas genom för att möjliggöra beslutet.

Foto: Ninni Andersson resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen