SD ger besked: Så ska folkräkningen genomföras

2022 12 02

Efter mer än 30 år är det återigen dags för en nationell folkräkning i Sverige.

Högersidans förslag fick gehör i riksdagen sedan den meriterade socialdemokraten och riksdagsledamoten Ibrahim Baylan råkade röstade för oppositionens förslag, och mot sitt eget parti, i slutet av april.

När den senaste folkräkningen genomfördes i Sverige 1990 skickade  Statistiska centralbyrån (SCB) ut enkäter till alla landets hushåll. Hushållen fick sedan uppge vilka som bodde i bostaden.

En sådan metod kommer inte att vara tillräckligt slagkraftig när den nya folkräkningen ska inledas.

Det anser Sverigedemokraternas Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet.

– Problemet i dag är att vi har väldigt många illegala människor här. Då räcker det inte att skicka ut blanketter utan det kommer att krävas uppsökande verksamhet. Där man helt enkelt i vissa områden knackar dörr och söker upp människor. Det kan ju vara hur många som helst som är skrivna på en adress. Det är ett annat Sverige i dag än vad vi hade 1990, säger han till DN.

”Ske på ett värdigt sätt”

Jomshof betonar att hembesöken ska ”ske på ett värdigt sätt”.

Samtidigt understryker SD-ledamoten att han inte ser några integritetsproblem med den föreslagna metoden.

– Om någon knackar på min dörr och undrar vem som bor där, och jag har rent mjöl i påsen har jag absolut inga problem med det, då kan jag till och med bjuda på kaffe. Det handlar om hela vårt välfärdssamhälle. Men det är klart att det ska ske på ett värdigt sätt, säger han till DN. 

”Kommer inte öppna”

Statsminister Ulf Kristersson (M) har även öppnat för dörrknackning när folkräkningen ska genomföras.

Förslaget har kritiserats av ledande experter.

– Om syftet är att kontrollera vilka som är skrivna var, då finns det risk att personer inte kommer att vilja ställa upp och inte kommer att öppna dörren när någon ringer på, om det blir fråga om dörrknackning, säger Richard Öhrvall,  doktor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, till SvD.

Han tillägger:

–  Om man knackar på dörren och någon säger att här bor ett antal personer, ska de gå in och undersöka att det stämmer då? Vad gör de om ingen öppnar?

200 000 på fel adress

Skatteverket uppskattar att närmare 200 000 personer  är folkbokförda på fel adress i Sverige.

– Många av dessa personer är skrivna på fel adress på grund av okunskap och slarv. Men det finns också människor som skriver sig på fel adress för att få tillgång till olika bidrag – som de egentligen inte har rätt till. Grovt kriminella skriver sig också på fel adress för att undvika polisen och Kronofogden, framhåller Moderaterna.

Richard Öhrvall konstaterar att han förstår problembeskrivningen, men understryker att det måste finnas mer effektiva sätt för att komma till rätta med fusk med folkbokföringen.

SCB:s enkätundersökning 1990 beräknas ha kostat staten 200 miljoner kronor.

– Att komplettera en sådan folkräkning med dörrknackning skulle bli extremt dyrt, framhåller Richard Öhrvall till SvD.   

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen