JUST NU: Toppolitikern röstade fel – släppte igenom oppositionens förslag

2022 04 27

Meriterade socialdemokraten och riksdagsledamoten Ibrahim Baylan råkade röstade för oppositionens förslag, och mot sitt eget parti, om att genomföra en nationell folkräkning i Sverige.

Politikern och socialdemokraten Ibrahim Baylan har en tung meritlista. Bland annat har han varit skolminister, energiminister och näringsminister.

Men när det var dags för en viktig omröstning i riksdagen slant toppolitikern på knappen, rapporterar TV4 Nyheterna.

Egna partiet har kritiserat förslaget

Förslaget var framtaget av bland annat Moderaterna och Liberalerna och handlar om att regeringen ska ta på sig uppgiften att utföra en nationell folkräkning i Sverige. 

Ett förslag som har kritiserats av Socialdemokraterna. För tre år sedan satte man stopp för just ett sådant uppdrag. Tyvärr, för partiets räkning, blev Baylans feltryck avgörande i omröstningen och förslaget gick därmed igenom.

Moderaterna jublar

Moderaterna jublar över beskedet från riksdagen.

– Idag röstade riksdagen ja till en Moderaternas förslag om en nationell folkräkning – nu kan vi stoppa bidragsbrotten, framhäver Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson för partiet, på Twitter.

Sverigedemokraternas passning

Även Sverigedemokraterna ställde sig bakom förslaget och riktar en passning mot den socialdemokratiska politikern.

– Högern + Ibrahim Baylan i riksdagen biföll äntligen vårt mångåriga krav på nationell folkräkning, meddelar partiet på sin Facebooksida.

Lämnar politiken efter blundern

Via Socialdemokraternas presstjänst bekräftar Ibrahim Baylan att det mycket riktigt handlade om ett misstag, rapporterar Dagens Nyheter. Det är sedan tidigare klart att Ibrahim Baylan är på väg ur politiken. Redan i höstas meddelade han att det inte blir en fortsättning.

– Jag har bestämt mig för att inte kandidera till nästa riksdagsval. Det är dags att göra någonting annat, sade han i september 2021 till SVT.

Inget tvingande förslag

Förslaget är emellertid inte tvingande för regeringen att genomföra. Eftersom det dessutom enbart är ett par månader kvar till valet är det inte heller säkert att regeringen hinner sätta igång med arbetet.

Den senaste folkräkningen gjordes för över 40 år sedan. Ytterligare en gjordes 2011, men tog utgångspunkt enbart i offentliga register.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen