SD går fram med omfattande uteslutning – partistyrelse rasar

2023 02 20

Sverigedemokraterna utesluter hela partiets styrelse i skånska Klippan.

Totalt handlar det om tolv lokalpolitiker, rapporterar DN.

Bakgrunden är att styrelsen valt in två olika personer med kopplingar till nazism till politiska poster. Personerna uppges sedan tidigare ha uteslutits av SD. Trots detta valde partistyrelsen i Klippan att ge personerna nya uppdrag för partiet.

– Det rör sig om två män som båda var aktiva i nazistiska NSF, Nationalsocialistisk front, i Klippan under 1990-talet och början av 2000-talet. Den ena var lokal ledare, den andra propagandachef, rapporterar DN.

Hela styrelsen borta

Uteslutningen av SD-politikerna i Klippan innebär att kommunen plötsligt får tio politiska vildar.

– Hela styrelsen i Klippan utesluts, så den är borta. Nu går distriktet in och kommer att kalla till ett extra årsmöte där man väljer en ny styrelse, säger Mikael Eskilandersson (SD), ordförande för partidistriktet i Skåne, till DN.

Endast två ordinarie ledamöter kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige.

– Det kommer finnas tio stycken i kommunfullmäktige som blir vildar. De får själva välja om de sitter kvar eller lämnar. Om de lämnar blir ersättarna sverigedemokrater, förklarar Mikael Eskilandersson.

”Beklagligt”

Sverigedemokraterna i Klippan kritiserar partiets beslut.

– Sverigedemokraterna ställningstagande att utesluta SD Klippans folkvalda är djupt problematiskt och beklagligt ifrån en demokratisk och rättsetisk synvinkel. Den efterföljande debatten som följer bör vara hur långt ett centralt partis rätt att påverka en kommuns folkvalda församling sträcker sig, framhåller de i ett inlägg på Facebook.

Vidare hävdar SD i Klippan att de har följt alla stadgar, kommunikationsplaner och etiska riktlinjer som är tillhandahållna utav partiets centrala organisation, samt all relevant svensk lagstiftning.

– Summariska uteslutningar på godtyckliga grunder som Sverigedemokraterna använder sig mot intern opposition är bekymmersamt inte bara ifrån demokratiska grundvärden utan måste vila på en rättssäker grund. Toppstyrning, Dubbla måttstockar, hyckleri över partiets bakgrund och bristande rättsetiska principer skadar partiet och dess utveckling, detta vänder vi oss emot.

Text: Redaktionen