JUST NU: SAS-konflikten eskalerar – “Fullständigt absurda uttalanden”

2022 07 01

Krisen kommer allt närmare samtidigt som tonläget mellan SAS och norska pilotförbundet skruvas upp.

Det norska pilotförbundet är beredda att låta SAS gå i konkurs som en följd av den strejk som kommer att utlysas vid midnatt – förutsatt att parterna inte når en lösning.

“Chockerande nonchalans”

En hållning som får företaget att gå i taket, och nu eskalerar tonläget i konflikten.

– Det är fullständigt absurda uttalanden som visar på en chockerande nonchalans, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till SVT.

“Jag saknar ord”

Enligt Nyman borde pilotfacken respektera det faktum att SAS blöder ekonomiskt.

– Då kräver man ökad makt och förbättrade villkor istället för att vara med och bidra, och man är till och med villig att strejka det här 76-åriga bolaget i konkurs. Jag saknar ord.

Delar inte bilden

Martin Lindgren, ordförande för pilotfacket på SAS, har dock en helt annan bild av konflikten.

– SAS bedriver just nu en verksamhet som vi betraktar som antifacklig och det måste man upphöra med, säger han till SVT.

Måste förhålla sig till avtal

På frågan om hur han ser på att kollegorna i Norge är villiga att skicka SAS i konkurs säger han att det är viktigt att arbetsgivare förhåller sig till ingångna avtal och lagstiftning.

– Och att organisera sig ut från från sitt arbetsgivaransvar och hitta på brevlådeföretag för att kringgå de avtal man har ingått och de arbetsrättsliga principer som gäller, det är inget någon fackförening kan acceptera någonstans i världen.

Rasar mot fackets hot

Det är dock inte alla anställda som som står bakom pilotförbundets hållning i frågan. SAS Akademikerförening, som är ett av de förbund som representerar SAS anställda, rasar mot pilotfackets hot om att strejka SAS till konkurs.

– Jag tycker att det är upprörande att piloterna i den del som heter SAS Scandinavia säger sig vara villiga att sätta hela bolaget i konkurs om de inte får sina enskilda villkor igenom. Det är både anmärkningsvärt, chockerande och osolidariskt, säger Katarina Johansson, ordförande i SAS Akademikerförening, till Expressen.

Tusentals jobb på spel

Enligt Katarina Johansson står tusentals jobb inom SAS på spel. Hon menar att kritiken är överdriven och att bolaget praktiserar kollektivavtal från Skandinavien.

– Vi vill ändå uttala oss om att det här är våra kollegor. De är ytterst kompetenta och positiva. De vill arbeta för företaget, säger hon.

30 000 påverkas varje dag

Om strejk utlyses natten till imorgon kommer ungefär 30 000 passagerare påverkas varje dag.

Det handlar om mellan 200 och 2560 flygresor per dag som kommer att behöva ställas in, erfar SVT.

Foto: Beckett P

Text: Redaktionen