JUST NU: Redo att driva SAS i konkurs

2022 07 01

Hundratals SAS-piloter kan gå ut i strejk.

Enligt flygbolaget kan en pilotstrejk krossa SAS ekonomiskt.

Det norska SAS-pilotförbundet konstaterar att man är beredda på att en strejk kommer att kosta.

Så pass mycket att SAS kan få gå i konkurs.

– Vi är upptryckta i ett hörn med ryggen mot väggen och har inga andra alternativ nu, säger Roger Klokset, ledare för det norska SAS-pilotförbundet, till VG.

Semesterplaner i fara

Om förhandlingarna mellan SAS och pilotfacket inte når en överenskommelse innan midnatt på fredag kan 900  piloter gå ut i strejk.

SAS har tidigare uppgett att en omfattande pilotstrejk kan påverka drygt 30 000 resenärer dagligen.

Roger Klokset framhäver att pilotfacket vill undvika ett sådant scenario, men konstaterar att piloterna inte har något val.

– Som SAS-piloter lägger vi vår yrkesstolthet i att få människor säkert och väl dit de ska. Det här är raka motsatsen, och det gör mycket ont. Om vi hade haft ett annat val skulle vi aldrig gjort detta.

”Fullständigt förödande”

SAS vd Anko van der Werff kallar en potentiell strejk för ”fullständigt förödande”, rapporterar VG.

Enligt SAS-chefen skulle det kort och gott innebära att flygbolaget går i konkurs.

En utveckling som pilotfacket är redo för.

– Ja, utan tvekan. Om företaget misslyckas med att förhålla sig till den skandinaviska modellen anser vi att det är en aktör som inte har rätt till att fortsätta, säger Roger Klokset till VG.

 Bakgrund

Istället för att ta in de 560 piloter som blev uppsagda under pandemin har SAS använt sig av piloter från två nya dotterbolag: SAS Link och SAS Connect.

Dessa har sämre villkor än piloterna i SAS, enligt pilotfacket, eftersom bolagen inte är bundna av samma kollektivavtal som SAS.

– Vi anser att det är ett skamlöst brott mot den skandinaviska modellen. Det står vi för. Och det är det som gör att vi är villiga att betala ett dyrt pris, konstaterar Roger Klokset.

Foto: SAS Group

Text: Redaktionen