Säpo och försvarsministern om spionbröderna

2022 11 11

Två bröder har åtalats misstänkta för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning. De misstänks ha lämnat uppgifter till den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Uppgifterna som lämnats kommer både från Säpo och den svenska militärtjänsten (Must), rapporterar Expressen.

Männen uppges ha lämnat information till främmande makt mot ersättning.  Mellan september 2016 och juli 2017  ska den äldsta av bröderna, 42-årige Peyman Kia, tagit emot åtminstone motsvarande 380 000 kronor i amerikanska dollarsedlar från främmande makt, rapporterar DN.

Peyman Kia var toppchef på en svensk myndighet när han greps i september 2021. Tidigare har han varit anställd vid Säpo, Försvarsmakten och på Sveriges mest hemliga underrättelseorgan – Kontoret för särskild inhämtning (KSI), enligt uppgifter till DN,

Hans yngre broder, 35-årige Payam Kia, uppges ha varit den som skötte kontakterna med den ryska underrättelsetjänsten, rapporterar DN. Han greps i november 2021.

Brotten ska ha begått under en tioårsperiod – mellan 2011 och 2021. Under perioden ska flera känsliga uppgifter från svenska myndigheter ha delats med Ryssland. Åklagare Mats Ljungkvist vill inte kommentera vilka myndigheter som har berörts, uppger DN.

Bröderna nekar till brott.

”Får inte hända”

Säpos kommunikationschef Nina Odermalm Schei kommenterar åtalet i en intervju med SVT Nyheter.

– Det är något som inte får hända men som vi vet kan hända, säger hon till tv-kanalen och tillägger:

– Det som har inträffat är mycket allvarligt. Det rör uppgifter som om de kommer främmande makt tillhanda kan innebära men för Sveriges säkerhet. Vilken skada det skulle orsaka Sverige omges av stor sekretess.

Försvarsminister Pål Jonsson (M) beskriver ärendet som ”mycket känsligt”.

– Jag har fått information om åtalet. Ärendet är mycket känsligt och jag hänvisar därför alla frågor till Säpo för eventuella kommentarer, framhåller han till SVT.

”Pågår hela tiden”

Nina Odermalm Schei varnar för att brödernas misstänkta spioneri inte är en enstaka händelse.

Enligt henne finns det ett ”otroligt högt underrättelsehot mot Sverige”.

– De här angreppen pågår hela tiden och Ryssland är ett av de länder som har hög förmåga, säger Nina Odermalm Schei till SVT.

LÄS MER: ÅTALAS FÖR GROVT SPIONERI MOT SVERIGE

Foto: Säkerhetspolisen 

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen