Säpo och försvarsministern om spionbröderna

2022 11 11

Två bröder har åtalats misstänkta för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning. De misstänks ha lämnat uppgifter till den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Uppgifterna som lämnats kommer både från Säpo och den svenska militärtjänsten (Must), rapporterar Expressen.

Männen uppges ha lämnat information till främmande makt mot ersättning.  Mellan september 2016 och juli 2017  ska den äldsta av bröderna, 42-årige Peyman Kia, tagit emot åtminstone motsvarande 380 000 kronor i amerikanska dollarsedlar från främmande makt, rapporterar DN.

Peyman Kia var toppchef på en svensk myndighet när han greps i september 2021. Tidigare har han varit anställd vid Säpo, Försvarsmakten och på Sveriges mest hemliga underrättelseorgan – Kontoret för särskild inhämtning (KSI), enligt uppgifter till DN,

Hans yngre broder, 35-årige Payam Kia, uppges ha varit den som skötte kontakterna med den ryska underrättelsetjänsten, rapporterar DN. Han greps i november 2021.

Brotten ska ha begått under en tioårsperiod – mellan 2011 och 2021. Under perioden ska flera känsliga uppgifter från svenska myndigheter ha delats med Ryssland. Åklagare Mats Ljungkvist vill inte kommentera vilka myndigheter som har berörts, uppger DN.

Bröderna nekar till brott.

”Får inte hända”

Säpos kommunikationschef Nina Odermalm Schei kommenterar åtalet i en intervju med SVT Nyheter.

– Det är något som inte får hända men som vi vet kan hända, säger hon till tv-kanalen och tillägger:

– Det som har inträffat är mycket allvarligt. Det rör uppgifter som om de kommer främmande makt tillhanda kan innebära men för Sveriges säkerhet. Vilken skada det skulle orsaka Sverige omges av stor sekretess.

Försvarsminister Pål Jonsson (M) beskriver ärendet som ”mycket känsligt”.

– Jag har fått information om åtalet. Ärendet är mycket känsligt och jag hänvisar därför alla frågor till Säpo för eventuella kommentarer, framhåller han till SVT.

”Pågår hela tiden”

Nina Odermalm Schei varnar för att brödernas misstänkta spioneri inte är en enstaka händelse.

Enligt henne finns det ett ”otroligt högt underrättelsehot mot Sverige”.

– De här angreppen pågår hela tiden och Ryssland är ett av de länder som har hög förmåga, säger Nina Odermalm Schei till SVT.

LÄS MER: ÅTALAS FÖR GROVT SPIONERI MOT SVERIGE

Foto: Säkerhetspolisen 

Text: Redaktionen