STATSMINISTERN: ”Sämsta läget sedan andra världskriget”

2022 12 21

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller jultal.

I sitt tal från Harpsund pekar statsministern på de stora svårigheter som i dag präglar Sverige.

– Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt läge, låt mig tala klartext om det. Utöver den globala klimatkrisen så går vi själva igenom tre parallella kriser samtidigt, säger Ulf Kristersson.

Enligt statsministern har Sverige för det första en ”inre säkerhets- och trygghetskris” med ständiga skjutningar.

– Det är ett akut symptom, betonar Kristersson.

För det andra har Sverige enligt statsministern en ”yttre säkerhetskris” som uppkommit efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Ulf Kristersson beskriver den ryska invasionen som den ”omedelbara faran”.  

Han anser att Sveriges säkerhetsläge är det sämsta sedan andra världskriget.

– Vi kan inte utesluta risken att konflikten sprider sig ytterligare, understryker statsministern.

Elkrisen

Avslutningsvis nämner Ulf Kristersson ”energikrisen” som den tredje och sista krisen som Sverige befinner sig i.

– Vi har ett svårt ekonomiskt läge. Åren framöver kan bli de ekonomiskt tuffaste för vårt land sedan 90-tals- och finanskrisen.

Alla ska ta ansvar

Statsministern väljer även att lyfta ett antal reformer som regeringen utlovat under valrörelsen: ett ökat stöd till Ukraina, hårdare tag mot den organiserade brottsligheten och en utbyggnad av försvaret.

– Kriminaliteten, kriget och den svåra ekonomiska situationen gör att många känner oro och ovisshet. Framtiden är mörkare än den var förut, säger statsministern och tillägger:

– Jag är övertygad om att alla är beredda att ta ansvar. Staten ska ta sitt. Jag som ny statsminister ska ta mitt och jag är säker på att svenska folket kommer att ta sitt.

Lågt betyg

Svenska folkets förtroendet för statsministern och hans regering är relativt lågt endast två månader efter valet,   

Det indikerar en mätning från Aftonbladet/Demoskop som publicerade tidigare i dag. I mätningen fick svenska folket betygsätta Sveriges ministrar.

Endast tre ministrar fick godkänt betyg, försvarsminister Pål Jonson (M), justitieministern Gunnar Strömmer (M) och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M).

LÄS MER: Här är Sveriges populäraste ministrar 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen