Sabuni (L) indikerar flera områden där L och SD kan enas

2021 03 24

Inför Liberalernas viktiga omröstning på söndag om ja eller nej till ett M-KD-SD-L-styre pekar nu Nyamko Sabuni ut flera områden där L och SD har likheter – skolan, energipolitiken och brottsligheten.

– SD vill förstatliga skolan, det vill vi också. Vi behöver göra det för att få en likvärdig skola.

– Jag är orolig för Sveriges energiförsörjning när vi lägger ner planerbar, ren energi i form av kärnkraft till förmån för vindkraft.

– Vi har problem att hantera kriminalitet och vi borgerliga partier vill göra mer, det vill SD också, säger hon till TT enligt Skånska Dagbladet. Samtidigt framhåller Nyamko även områden där L inte kan förhandla med SD.

– Allt som inskränker den enskildes friheter och rättigheter. Rättsstatens principer, medias frihet – kärnvärden som bygger en liberal demokrati, säger hon till TT enligt SKD. Hon förklarar även varför det är viktigt att L fattar beslut.
– En linje som bara säger att vi vill ha en borgerlig regering men inte berättar hur man gör det möjligt är ingen linje. Då får man säga att vill ha en S-ledd regering, men man kan inte gå till val på att sitta i opposition, säger Sabuni till TT enligt Skånska Dagbladet och hon betonar även att det inte går att isolera de två ytterkantspartierna V och SD när de har 30 procent av mandaten i riksdagen.

ANALYS

Sanningens minut närmar sig för L som ska välja mellan M-KD-SD eller S-C-MP-V. Nyamko har rätt i att det troligen blir omöjligt att räkna bort V och SD i regeringsfrågan. Även om det finns matematiska möjligheter så ser de inte särskilt troliga ut då S och M inte vill bilda ett gemensamt styre.

Om L tar steget in i ett M-KD-SD-L-styre så kan det inte enbart bygga på vad L har för olikheter med SD - utan även vad man har för likheter. Nyamkos uppräkning av tre olika områden får ses som en tydlig indikation på var L ser goda samarbetsmöjligheter med SD och brottsligheten är en paradfråga för båda partierna. Hon nämner inte migrationspolitiken men det är ett område där M och SD har likartad uppfattning och där lär M och SD driva igenom sin politik till mycket stora delar.


Akut uppmaning från Google: Till alla som använder Google Chrome

2024 05 17

Google har släppt en akut säkerhetsuppdatering till webbläsaren Google Chrome.

Det meddelar företaget på torsdagen.

Det är tredje gången på en vecka som Google tvingas åtgärda ett akut säkerhetsproblem i den populära webbläsaren.

Techjätten är fåordig om vad problemet handlar om och eventuella konsekvenser för användare.  

– Google är medvetet om att en exploatering för CVE-2024-4947 finns, skriver företaget i ett meddelande.

Det rör sig dock om ett allvarligt säkerhetshot.

Hotnivån är satt till hög, uppger tidningen Forbes.

Uppmanar användare

Den nya säkerhetsuppdateringen kommer automatiskt att installeras hos samtliga Google Chrome-användare.

Akutåtgärden har följande nummer: 124.0.6367.207/.208

 För att kontrollera att man tagit del av uppdateringen uppmanas användare vidta följande åtgärder:

Uppdatera Google Chrome manuellt eller kontrollera att den automatiska uppdateringen har tillämpats och starta sedan om webbläsaren.

Så uppdaterar du Google Chrome

  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på de tre punkterna uppe till höger
  3. Klicka på ”Hjälp” och sedan ”Om Google Chrome”
  4. Klicka på ”Uppdatera Google Chrome” (om alternativet inte finns har du redan den senaste versionen)
  5. Klicka på ”Starta om”

Har varnat för webbläsare

Sårbarheten som upptäckts är den tredje under en vecka som Google behövt korrigera.

Tidigare i år gick ett flertal forskare ut och varnade användare av Chrome på grund av stora mängder tillägg i webbläsaren som används aktivt efter installation för att söka sparade lösenord och stjäla dem.

En del, inklusive annonsblockerare och shoppingappar, har laddats ned flera miljoner gånger av användare världen över.

LÄS MER: Forskare varnar användare av Google Chrome

Foto: Firmbee

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Jätteförändring för alla som tankar bilen i Sverige

2024 05 17

Så sent som hösten 2023 hade Sverige de högsta dieselpriserna i hela Europa.

Ett halvår senare är läget helt omvänt.

Nu har Sverige lägst priser på både diesel och bensin i nästan hela Europa. Det visar nya siffror från bilistorganisationen M Sverige, rapporterar SVT.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige. 

– Jag tycker att det är en jätteintressant jämförelse för det brukar inte förhålla sig på det sättet. Men det är en klen tröst för den som tankar i Sverige när det ändå är ett högt pris, säger M Sveriges hållbarhetsansvariga Carl-Erik Stjernvall till tv-kanalen.

Tre kronor lägre

När prissänkningarna började träda i kraft vid årsskiftet var efterfrågan hög. Dieseln tog slut vid pump på flera ställen och från Norge vallfärdade bilister till Sverige för att tanka.

Och för den som ska ut och bila genom Europa i sommar är det alltså fortsatt värt att tanka på hemmaplan så mycket det går.

Just nu är dieselpriset drygt tre kronor lägre än exempelvis i samtliga av Sveriges grannländer, och samma ska gäller alltså nästan överallt för bensin. 

Utsläppen ökar

Den kraftiga förändringen får också två förändringar, att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Det senare konstaterades av regeringen själva när man i höstas gick fram med att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare påtalat att man måste titta längre än så. Att avskaffa några klimatmål är inte aktuellt.

– Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik som når klimatmålen. Den här budgeten ska inte ses som hela svaret på att vi når dit, framhöll hon till DN i höstas.

"Riskfylld väg"

Men regeringens utsläppspolitik har fått kritik.

Förutom från oppositionen har också experter i Klimatpolitiska rådet vädrat sitt missnöje.

– Vi menar att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg. Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt, sade rådets vice ordförande tillika professor Björn Sandén till DN nyligen.

LÄS MER: Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

Foto: Circle K

Text: Redaktionen