SVERIGE: Så mycket höjs hyrorna i vinter

2022 11 03

Du som hyr din bostad ska räkna med en hyreshöjning på tio procent i julklapp.

Det hävdar branschorganisationen Fastighetsägarna, som motiverar sin uppskattning utifrån inflationsläge och stigande räntor, rapporterar SVT.

Hyresgästföreningen är dock starka motståndare till en sådan ökning.

– Det finns marginaler i bolagen. Det gör det däremot inte för ensamstående, pensionärer och studenter, säger Erik Elmgren, förbundschef för Hyresgästföreningen, till kanalen.

Ökat vinstmarginalerna

Den förväntade hyresökningen sker trots att de senaste tio åren beskrivs som en total guldålder. Enligt en granskning av SVT har stora bostadsbolag ökat vinstmarginalerna på hyresgästerna med råge.

Inte minst tack vare centralbankernas noll- och minusräntor under flera år.

– Det har varit en mycket bra utveckling, framför allt när det gäller värdeökningar på fastigheterna, säger bostadsjätten Heimstadens vd Patrik Hall.

Vill bevara fastighetsvärde

Hyreshöjningarna sker dock inte primärt för att täcka kostnader. Istället handlar det främst om att bevara värdet på husen.

– Nu när räntan börjar stiga börjar fastighetsvärdena sjunka. Då kan det bli svårare och dyrare med lånen på fastigheterna. Det enda sättet att försöka hålla uppe värdena kan vara att höja hyrorna, rapporterar SVT.

Kommer inte acceptera

Kristoffer Burstedt är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm. Han är glasklar när det kommer till att en hyresökning på tio procent inte kommer att accepteras.

– I Stockholm har vi redan höga hyror, så skulle vi lägga på tio procent så kommer folk att tvingas flytta. Vårdpersonal, städare och kafépersonal kommer inte att kunna bo här. Hyresgästerna kan inte bära en så hög höjning, säger han till Hem & Hyra.

"Kan inte blaffa på"

Enligt Kristoffer Burstedt borde hyresvärdarna ha marginal efter flera år av hyreshöjningar samtidigt som kostnadsökningarna lyst med sin frånvaro.

– Just nu är vi i en väldigt ovanlig situation som torde vara övergående. Vi kan ju inte då blaffa på nästan tio procent permanent, säger han till tidningen.

Över en miljon hyresgäster

Av Sveriges drygt 4,8 miljoner hushåll bor ungefär 1,4 miljoner i hyresrätter, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

 Av den svenska befolkningen bor 5,4 miljoner, eller 52 procent, i småhus. Cirka 4,5 miljoner eller 43 procent, bor i lägenhet. Av dessa bor de flesta, 60 procent, i en hyresrätt, framhåller myndigheten.

LÄS MER: Varnar för “monsterhöjning” av svenska räntan

Foto: Sigmund

Text: Redaktionen