Varnar för “monsterhöjning” av svenska räntan

2022 11 03

Riksbankens styrränta spås öka ytterligare efter den amerikanska centralbankens trippelhöjning igår.

– Det är fortfarande en monsterhöjning från Riksbanken vi har framför oss i november och det är för tidigt att spekulera i var toppen ligger.

Så säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till Svenska Dagbladet dagen efter att den amerikanska centralbanken, Fed, deklarerat  en räntehöjning på 0,75 procentenheter.

Kan stiga en procentenhet

För tillfället ligger Riksbankens styrränta på 1,75 procent. Banken har själv gjort en prognos där man uppskattar en topp på 2,5 procent i februari nästa år.

Men enligt SEB räknar man med att styrräntan stiger med ytterligare en procentenhet, det vill säga till 2,75 procent, skriver SvD.

"Fortsätter på Stockholmsbörsen"

Bedömningarna av en stigande ränta även på hemmaplan delas av en annan toppekonom.

– Det drar med sig Stockholmsbörsen också. Den tenderar att röra sig mer än den globala marknaden. Så om Fed är hård i tonen i kväll (läs igår) och börsen faller i USA så kommer det fallet att fortsätta på Stockholmsbörsen imorgon (läs idag), säger Maria Landeborn, ekonom och seniorstrateg på Danske Bank, till Dagens Nyheter.

Så påverkas svenska hushåll

Även Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, menar att det blir tydliga effekter av ekonomin även för svenska hushåll.

– Det påverkar räntorna, inklusive boräntorna, om än med lite fördröjning, och sedan påverkar det börs och sparande. Högre amerikanska räntor betyder också starkare dollar så det blir dyrare om man åker till USA och handlar, men det innebär också att det blir dyrare att importera vilket innebär att man riskerar att så att säga importera inflation, säger han till DN.

Svag krona

Ett problem för Riksbanken är den svenska kronans svaga status. Det gör att inflationen späs på genom importen, samtidigt som Riksbanken strävar efter att dämpa inflationen.

Efter gårdagens besked från USA steg dollarn rejält i förhållande till kronan.

– Men min bedömning är att det är väldigt svårt för Riksbanken att försvara kronan genom att höja räntan. Då kan de behöva ta i så mycket att de knäcker både svensk ekonomi och bostadsmarknad, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, till SvD.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen