– Så kommer C-rebellen Helena Lindahl att rösta

2021 06 30

Dåliga nyheter för M-KD-SD-L-sidan:

– Jag har bestämt mig. Jag kommer att rösta som riksdagsgruppen och partistyrelsen bestämmer, jag kommer följa partilinjen, säger Helena Lindahl (C).

Det uppger SvD som haft kontakt med den Löfvenkritiska centerpartistiska riksdagsledamoten från Västerbotten.

– Hade du ringt mig i förrgår hade jag haft ett annat besked. Då tänkte jag att skulle rösta nej till Stefan Löfven och sedan lämna mitt riksdagsuppdrag och sannolikt alla mina åtaganden i partiet, säger hon till SvD.

Men sen ändrade hon sig.

– Jag pratade med Lars Bäckström, en partikamrat häruppe. Han sitter i regionen och har varit kommunalråd i Robertsfors. Han sa vi borde ha ett öråd. Så i går satte vi oss under parasollet på hans altan i ett par timmar. Vi satt länge under parasollet och kom fram till att röstar jag rött till Löfven igen skadar jag den långsiktiga saken. Att föra en politik som minskar socialdemokratins inflytande i norra Sverige. För oss är det viktiga att Centerpartiet, som är ett borgerligt parti, ska kunna ingå i en borgerlig regering igen, så småningom. Vi måste fortsatt ha sådana röster som dig i partiet, sa de till mig på örådet. Det var det argument som övertygade mig, säger Helena Lindahl (C) till SvD.

ANALYS

Detta försämrar kraftigt Ulf Kristerssons och M-KD-SD-L-sidans chanser att vinna talmansrundorna.