USA: Så går det i mellanårsvalet

2022 11 09

Resultaten i det amerikanska mellanårsvalet rullar in på onsdagsmorgonen. De förväntade republikanska jätteframgångarna verkar utebli, men partiet förefaller ta hem representanthuset.

Stenhårt i valet till hyperviktiga senaten.

Fördel för republikanerna i valet till representanthuset.

Där är två indikationer i utgången av det amerikanska mellanårsvalet, som inte bara ger en hint om hur sittande Joe Biden skött sig, utan också indikerar hur de kommande åren ska utvecklas.

Ännu klockan 5.30 på onsdagsmorgonen var ingenting hundraprocentigt klart, men tendenser antydde utvecklingen. Dels i representanthuset, dels i senaten.

I det senare valet, till senaten, är det en riktig rysare där ett definitivt resultat kan dröja. Enligt amerikanska medier kan utgången vara klar först om flera dagar.

En sak stod klar när valet analyserades för fullt i de amerikanska medierna, nämligen att de förväntade republikanska jätteframgångarna verkade ha uteblivit.

Jämnt i senaten

Dock ledde republikanerna kampen till senaten med 45 vunna platser mot demokraternas 43. För att ta hem senaten krävs 51 mandat. Men bara minuter senare visade kanalen CNN att det stod 46-46 i fördelningen av platser.

Och, tillstår flera amerikanska analytiker i takt med att rapporteringen kommer in, det är så oerhört jämnt i flera av delstaterna att det kan bli svårt för någon kandidat att ta hem mer än 50 procent av rösterna, vilket skulle kunna leda till omval.

I oerhört viktiga delstaten Georgia, till exempel, var det på morgonen svensk tid just precis så osäkert.

Fördel republikanerna i representanthuset

Däremot verkade republikanerna gå mot en seger i representanthuset.

Inför valet menade amerikanerna i opinionsundersökningar att den tilltagande inflationen och abortfrågan var de viktigaste punkterna för dem att ta ställning till innan de lade sina röster.

Parallellt med resultaten kom de förväntade påståendena om valfusk och tekniska problem. I delstaten Arizona och området Maricopa county, till exempel. Där har trilskande rösträkningsmaskiner frustrerat väljarna, vilket fick somliga att sprida vilseledande och osann information, framhåller NBC.

Utmana om presidentkandidatur

Förutom valet till senaten och representanthuset är mellanårsvalet viktigt för de som vill utmana om presidentposterna på respektive sida.

I skrivande stund stängde vallokalerna i delstaten Hawaii och så dags var det fortsatt fördel republikanerna i representanthuset, men jämnt i senaten.

Foto: S. Weeks

Text: Redaktionen