JUST NU: Så ”blåser” Ryssland västvärlden

2022 08 12

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flera stora västerländska företag lämnat landet.

Men företagens produkter säljs fortfarande i Ryssland. Invånare kan köpa en ny BMW, nya kläder från Zara eller den senaste mobiltelefonen från Apple. 

Anledningen: 

En ny rysk lag om ”parallell import”.

Tack vare den nya lagen kan konsumenter fortfarande köpa varor från företag som stoppat sin verksamhet i landet, rapporterar The Guardian.

Lagen innebär att Ryssland numera tillåter ryska företag att att köpa varor från vilket företag som helst utanför Ryssland, utan ett godkännande från varumärkesägarna.

– De produkter som nu kommer till Ryssland är ofta ursprungligen avsedda för export till länder som ingår i den Moskva-ledda Eurasian Economic Union (EEU) och som Moskva delar en tullunion med: Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan. Produkterna skickas sedan till Ryssland och säljs på marknaden. Västerländska företag förlorar all kontroll över sin distribution och försäljning, uppger The Guardian.

Kläder för miljoner

I en intervju med tidningen berättar den ryska fastighetsinvesteraren Alexander Gorbunov om hur han utnyttjat den nya lagen.

Han har köpt kläder från det spanska märket Zara för 1,5-2 miljoner rubel, motsvarande drygt 280 000 svenska kronor.

Kläderna fyller numera butikshyllorna i hans nyöppnade butik.

Zara valde att stänga sina butiker i landet efter att invasionen inleddes.

Nya smartphones 

Affären Re:store, en butik i Moskva som säljer smartphones, är fylld av iPhone 13 Pro och Pro Max i alpingrönt – en version som Apple släppte efter att företaget stängt ner verksamheten i Ryssland.

I september släpper företaget sin senaste smartphone, iPhone 14. Även den kommer att finnas i  det ryska sortimentet, erfar The Guardian.

– Det kommer att ta ungefär en månad, men vi kommer att få den, säger en säljare till tidningen.

Viktigt för Putin

När Kreml lanserade lagen i slutet av maj sa landets diktator Vladimir Putin att den skulle låta ryssarna fortsätta att importera varor i ”lyxklass”.  

I takt med att kriget i Ukraina drar ut på tiden är det viktigt för Putin att invånare i landets stora städer håller humöret uppe och har en fortsatt tillgång till västerländska ”lyxvaror”.

– Parallellimport spelar en viktig roll för att se till att livet inte störs av kriget. Putin vill inte att ryssarna ska ändra sina vanor på grund av kriget. Han vill att de ska fortsätta att leva som förut. Västerländska konsumentprodukter som kan se obetydliga ut kan ha ett stort värde för den genomsnittlige ryssen, säger sociologen Grigory Yudin till The Guardian.

Foto: President of Russia Office resp C S. Mercantile

Text: Redaktionen