JUST NU: Så ”blåser” Ryssland västvärlden

2022 08 12

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flera stora västerländska företag lämnat landet.

Men företagens produkter säljs fortfarande i Ryssland. Invånare kan köpa en ny BMW, nya kläder från Zara eller den senaste mobiltelefonen från Apple. 

Anledningen: 

En ny rysk lag om ”parallell import”.

Tack vare den nya lagen kan konsumenter fortfarande köpa varor från företag som stoppat sin verksamhet i landet, rapporterar The Guardian.

Lagen innebär att Ryssland numera tillåter ryska företag att att köpa varor från vilket företag som helst utanför Ryssland, utan ett godkännande från varumärkesägarna.

– De produkter som nu kommer till Ryssland är ofta ursprungligen avsedda för export till länder som ingår i den Moskva-ledda Eurasian Economic Union (EEU) och som Moskva delar en tullunion med: Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan. Produkterna skickas sedan till Ryssland och säljs på marknaden. Västerländska företag förlorar all kontroll över sin distribution och försäljning, uppger The Guardian.

Kläder för miljoner

I en intervju med tidningen berättar den ryska fastighetsinvesteraren Alexander Gorbunov om hur han utnyttjat den nya lagen.

Han har köpt kläder från det spanska märket Zara för 1,5-2 miljoner rubel, motsvarande drygt 280 000 svenska kronor.

Kläderna fyller numera butikshyllorna i hans nyöppnade butik.

Zara valde att stänga sina butiker i landet efter att invasionen inleddes.

Nya smartphones 

Affären Re:store, en butik i Moskva som säljer smartphones, är fylld av iPhone 13 Pro och Pro Max i alpingrönt – en version som Apple släppte efter att företaget stängt ner verksamheten i Ryssland.

I september släpper företaget sin senaste smartphone, iPhone 14. Även den kommer att finnas i  det ryska sortimentet, erfar The Guardian.

– Det kommer att ta ungefär en månad, men vi kommer att få den, säger en säljare till tidningen.

Viktigt för Putin

När Kreml lanserade lagen i slutet av maj sa landets diktator Vladimir Putin att den skulle låta ryssarna fortsätta att importera varor i ”lyxklass”.  

I takt med att kriget i Ukraina drar ut på tiden är det viktigt för Putin att invånare i landets stora städer håller humöret uppe och har en fortsatt tillgång till västerländska ”lyxvaror”.

– Parallellimport spelar en viktig roll för att se till att livet inte störs av kriget. Putin vill inte att ryssarna ska ändra sina vanor på grund av kriget. Han vill att de ska fortsätta att leva som förut. Västerländska konsumentprodukter som kan se obetydliga ut kan ha ett stort värde för den genomsnittlige ryssen, säger sociologen Grigory Yudin till The Guardian.

Foto: President of Russia Office resp C S. Mercantile

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen