JUST NU: S-rapport om Botkyrka

2023 02 13

Socialdemokraterna har presenterat sin interna utredning av den uppmärksammade konflikten i Botkyrka.

Enligt medieuppgifter deltog flera personer med kopplingar till den grova brottsligheten i bortröstningen av kommunordförande Ebba Östlin (S).

Socialdemokraterna tillbakavisar uppgifterna.

– Partidistriktet har inte funnit vare sig belägg för eller indikationer på att Socialdemokraterna i Botkyrka skulle ha tagits över eller infiltrerats av gängkriminella, framhåller partiet i den interna utredningen.

Vidare skriver S att de har genomfört säkerhetssamtal med ett antal individer i Botkyrka kommun.

– Partiet har även kontrollerat uppgifter som på olika sätt kommit oss tillhanda under arbetet och använt öppna databaser. Det arbetet har skett i samråd med en jurist och en GDPR-expert, framhåller S och tillägger:

– Utöver detta kan vi också konstatera att de som varit drivande i den här konflikten på båda sidor är väl kända partimedlemmar som varit aktiva i partiet i åratal. Inte heller medlemsutvecklingen indikerar att något försök till övertagande ska ha skett.

Startar uteslutningsärende

Enligt uppgifter till Aftonbladet dök det upp ett 50-tal nya S-medlemmar när omröstningen om Ebba Östlins framtid ägde rum.

Enligt tidningens uppgifter  har flera av dem nära kopplingar till gängkriminalitet och Botkyrka ABF, vars fritidsgårdar stängdes av kommunen under Östlins styre. Kommunen hänvisade till en rapport som visade att föreningen anställt personer som dömts för grova brott, att våldsdåd förekommit och att knark hittats i ABF:s lokaler.

Socialdemokraterna bekräftar att partiet har bestämt sig för att väcka frågan om uteslutning av en person som var med på mötet med anledningen av att ”hen inte samarbetat fullt ut” i den utredning som S har gjort.

– Personen har inte haft några förtroendeuppdrag och hade inga inlägg på medlemsmötet den 28 januari.

– Trots flertalet kontakter med bl a rättsvårdande myndigheter och annan informationsinhämtning har varken arbetarekommunen eller partidistriktet funnit skäl att ompröva någon mer persons medlemskap, framhåller Socialdemokraterna.

Partiet tillägger att Socialdemokraterna enbart har individuella medlemmar.

– Var och en ansvarar för sina handlingar. Släktskap med någon kan därmed inte vara uteslutningsgrundande, skriver S.

LÄS MER:

Socialdemokraterna vänder: ”Fått in ett namn”

Foto: 

Text: Redaktionen