Socialdemokraterna vänder: ”Fått in ett namn”

2023 02 03

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, röstades i lördags bort från sitt uppdrag.

Enligt uppgifter till flera medier deltog personer med kopplingar till gängkriminalitet i omröstningen.

Bakgrund

Personerna uppges ha haft en ledande roll i avsättandet av Östlin.

Ebba Östlin har under sitt styre stängt flera fritidsgårdar tillhörande den lokala ABF-föreningen.  Enligt en utredning  har fritidsgårdarna anställt personer som dömts för grova brott. Utredningen gör även gällande att våldsdåd inträffat på fritidsgårdarna och att knark har hittats i lokalerna.

Socialdemokraterna har tidigare utryckt att det inte finns några konkreta belägg för anklagelserna om gängmedlemmars medverkan vid omröstningen. Bland annat har Katarina Berggren, som sammankallande valberedningen i Botkyrka, avvisat uppgifterna. 

Nytt besked

Men nu ger Socialdemokraternas statssekreterare Tobias Baudin ett nytt besked.

Han uppger att partiet ”har fått in ett namn” på en person som potentiellt kan kopplas till kriminella kretsar.

–  Vi fick in ett namn i går, vi kommer nu göra vad vi kan för att gå till botten med det. Om det är en gängkriminell som finns i vårt parti, oavsett var, så kan man inte vara medlem, säger han till P1-Morgon.

Baudin meddelar att S ska inleda en utredning för att "gå till botten" med de nya uppgifterna. 

Samtidigt vidhåller han att han fortsatt inte har några tvivel om att omröstningen gick till på ett regelrätt sätt.

– Det står ord mot ord. Det viktiga för mig är att mötena sker på ett demokratiskt sätt och där har jag ingen anledning att betvivla vårt partidistrikt som fanns på plats.

50-tal personer

Enligt uppgifter till Aftonbladet dök det upp ett 50-tal nya S-medlemmar när helgens omröstning ägde rum. Flera av dem har nära kopplingar till gängkriminalitet, uppger tidningen med hänvisning till centralt placerade källor.

Åsikterna bland S-deltagarna går isär.

Flera S-medlemmar, däribland Östlins stabschef Nadina Rosengren, hävdar att den lokala ABF-föreningen ”kuppade” bort kommunstyrelsens ordförande.

Andra hävdar att omröstningen genomfördes utan några problem. De hävdar att ett bakomliggande missnöje med Östlins ledarskap är anledningen till varför hon röstades bort.  

– Det var ett demokratisk medlemsmöte. Jag tycker att det är kränkande att komma med så grava anklagelser mot oss 179 medlemmar, sa Katarina Berggren till SVT Nyheter i början av veckan.

Foto: 

Text: Redaktionen