JUST NU: Rysslands nya kärnvapenbesked

2022 05 06

Kreml insisterar på att Ryssland inte kommer att använda kärnvapen i Ukraina.

Det säger ryska utrikesdepartementets talesman Alexei Zaitsev på fredagsförmiddagen, rapporterar Reuters.

Zaitsev gav beskedet i samband med en pressträff i Moskva, uppger nyhetsbyrån.

Inte förenligt med den ryska planen

Departementets talesman meddelade att Ryssland utesluter en användning av kärnvapen i Ukraina. Han konstaterar att sådana vapen inte ingår i den ”speciella militära operation” som  Moskva kallar sitt anfallskrig i Ukraina för.

Bakgrund

Ett antal experter har tidigare varnat för att en desperat Vladimir Putin kan besluta sig för att använda sig av kärnvapen för att besegra ett starkt ukrainskt motstånd och uppnå de militära framgångar som diktatorn eftersträvar.

Förra månaden konstaterade CIA-chefen William Burns att med tanke på Rysslands motgångar i Ukraina måste omvärlden vara förberedda på desperation från rysk sida.

– Med tanke på president Putins och den ryska ledningens potentiella desperation, med tanke på de bakslag som de har mött hittills militärt, kan ingen av oss ta lätt på hotet från en potentiell förflyttning till taktiska kärnvapen eller lågavkastande kärnvapen, sa han, enligt Sky News.

Har hotat omvärlden

I slutet av april konstaterade Vladimir Putin att Ryssland har ”alla verktyg” för att kunna svara om någon utifrån försöker ingripa i Ukraina.

– Vi har alla verktyg som ingen annan kan skryta om. Vi kommer att använda dem om det behövs, sa Putin i vad som ses som en referens till Rysslands ballistiska robotar och kärnvapen.

Övningar med kärnvapenkapacitet

Under torsdagen bekräftade Rysslands försvarsdepartement att landet för närvarande praktiserar övningar som innefattar simuleringar av kärnkapabala mobila missiler.

Övningarna äger rum i västra Kaliningrad, mellan Polen och Litauen.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen