I NATT: Rysslands militär simulerar nya övningar – med kärnvapenkapacitet

2022 05 05

Landet simulerar nya övningar där vapen med kärnkapacitet ingår i förberedelserna.

Rysslands försvarsministerium bekräftar i ett uttalande att landet för närvarande praktiserar övningar som inbegriper simuleringar av kärnkapabala mobila missiler, rapporterar The Guardian.

Övningarna äger rum i västra Kaliningrad, mellan Polen och Litauen.

Kärnvapenkapabelt missilsystem

De ryska styrkorna nyttjar “elektroniska uppskjutningar” och simulerar bombningar av bland annat flygfält, skyddad infrastruktur samt olika militära mål.

Fler än hundra militärer deltar i övningen med det kärnvapenkapabla missilsystemet Iksander.

Ville undvika repressalier

Enligt Rysslands försvarsministerium övade även stridsförbanden på “aktioner under förhållanden med strålning och kemisk förorening”.

Kort efter övningen förflyttade militären sin position eftersom man ville undvika möjliga repressalier från andra aktörer, skriver The Guardian och hänvisar till försvarsministeriets uttalande.

Hög beredskap

Strax efter den ryska invasionen av Ukraina placerade Putin sina kärnvapenstyrkor i hög beredskap. 

Den ryska presidenten har vid flera tillfällen insinuerat att det kan ske en snabb vedergällning med massförstörelsevapen om andra länder direkt blandar sig i konflikten på Ukrainas sida.

“Fruktansvärda konsekvenser för angripare”

– Ingen ska ha den minsta tvekan om att en direkt attack mot vårt land kommer att leda till nederlag och fruktansvärda konsekvenser för alla potentiella angripare, sade Vladimir Putin i ett tal till nationen dagarna efter invasionen.

Zelensky varnar

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har varnat för att världen behöver vara redo för att Ryssland kan använda både kemiska och nukleära vapen.

– Inte bara jag, utan hela världen. Alla länder behöver oroa sig eftersom det kan vara falsk information, men det kan också vara sanningen, säger han i en intervju med CNN.

Tonat ned risken

Andra aktörer har tonat ned risken för att Ryssland ska använda kärnvapen, men att det gäller att vara uppmärksam om Putin skulle bli desperat.

– Med tanke president Putins och den ryska ledningens potentiella desperation, med tanke på de bakslag som de har mött hittills militärt, kan ingen av oss ta lätt på hotet från en potentiell förflyttning till taktiska kärnvapen eller lågavkastande kärnvapen, säger CIA-chefen Bill Burns.

Foto: F. Andrejevic resp President of Russia

Text: Redaktionen