Ryssland vädjar till omvärlden – ber om hjälp
2024 09 25
Två och ett halvt år efter invasionen av Ukraina söker nu Ryssland sympatier hos FN.
FN har i massiv skala motsatt sig det ryska ockupationskriget mot Ukraina.
I oktober 2022 fördömde 143 av medlemsländerna annekteringen av fyra ukrainska regioner. Enbart fem, inklusive Ryssland, gav grönt ljus.
Nu vänder sig den ryska utrikesministern Sergej Lavrov till just FN och pekar finger mot organisationen för att man inte stoppar Ukraina, rapporterar Reuters.
Han syftar på påstått övervåld från ukrainska styrkor i samband med motoffensiven mot Kursk-regionen i Ryssland förra månaden.
– Det är där de bombar hem varje dag, bombar sociala institutioner och fredliga medborgare som rör sig i sina bilar mot säkrare platser, säger han till rysk media enligt nyhetsbyrån.
"Jag hör inga röster"
Ryssland, som bedrivit omfattande dokumenterade krigsbrott under invasionen, hävdar vidare att ukrainska “terroristgrupper” använder västerländska vapen för att begå "urskillningslösa handlingar”.
Och nu insinuerar Lavrov att det är dags för FN att markera.
– Jag har inte hört några röster från FN-representanter som ansvarar för mänskliga rättigheter, naturligtvis inklusive, generalsekreteraren, säger Lavrov med hänvisning till FN-chefen Antonio Guterres.
Det är inte första gången Ryssland vädjar till FN.
Landet gjorde likadant när man uteslöts ur rådet för mänskliga rättigheter och därefter gjorde ett desperat försök till comeback.
"Inte sett i Europa sedan 40-talet"
Sedan kriget inleddes med start av annekteringen av Krym 2014 har den ryska krigsmakten gjort sig skyldig till flera krigsbrott.
Enligt författaren och den prisbelönta historikern Anne Applebaum, har världen sannolikt inte förstått vidden av grymheterna.
– Det är krigsbrott som vi inte har sett i Europa sedan 1940-talet, sade hon till SVT förra året.
Sedan mars 2023 har Tribunalen i Haag, ICC, en arresteringsorder utfärdad mot Vladimir Putin med anledning av den olagliga tvångsförflyttningen och deportationen av barn från Ukraina som Ryssland misstänks för.
– Alla ukrainska barn som har kidnappats från sina hem eller från institutioner och förts till Ryssland har förlorat kontakten med sina föräldrar, säger Anne Applebaum.
Ryska krigsbrott
Av de krigsbrott som Ryssland misstänks för i Ukraina nämner människorättsorganisationen Amnesty bland annat följande:
- Avsiktliga attacker mot civila
- Påtvingade försvinnanden
- Utomrättsliga avrättningar
- Tortyr
- Olagligt frihetsberövande
- Tvångsförflyttning
- Övergrepp mot krigsfångar
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen