JUST NU: Ryssland inleder förhandlingar med Turkiet

2022 05 30

Rysslands diktator Vladimir Putin har samtalat med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

I samtalen med Erdogan uppges Putin ha klargjort att han är redo att öppna upp handelsvägarna på Svarta havet, rapporterar AFP.

”Turkiska partners”

– Vladimir Putin är redo att bidra till en obehindrad sjötransport med sina turkiska partners. Det gäller även exporten av spannmål från ukrainska hamnar, fastslår Kreml i ett uttalande.

De två ledarna diskuterade situationen som uppstått i haven mellan länderna.

Det viktigaste är att ”säkerställa säker navigering i Svarta och Azovska havet och eliminera hotet från minor i dessa vatten”, fastlår Kreml. 

Kravet på väst

I samtalen med sin motpart i Turkiet upprepade Vladimir Putin sina krav på väst.

– Ryssland är redo att exportera betydande volymer gödselmedel och jordbruksprodukter om de antiryska sanktionerna hävs, sa diktatorn och hävdade att den globala livsmedelskris som har uppstått är ett resultat av en ”kortsiktig” västerländsk politik.

Blockerat hamnarna

Rysslands anfallskrig i Ukraina har resulterat i att viktig export av spannmål och jordbruksprodukter har blockerats från landet. Samtidigt har sanktioner från väst påverkat leveranser av råvaror från Ryssland.

Ukraina och Ryssland producerar drygt 30 procent av världens vete, rapporterar Reuters.

Den avstannade exporten har underblåst en oro för en stundande global kris.  Befolkningen i flera av världens fattigaste länder riskerar att drabbas av hungersnöd. Enligt FN kommer det påverka miljarder människor.

Rysk blockad

Trots varningen från FN blockeras dussintals containerfartyg i ukrainska hamnar av ryska styrkor. Blockaden kväver exporten av bland annat vete, solrosolja och gödselmedel.

Svarta havet är även svårnavigerat, då flera minor har placerats ut av både ryska och ukrainska trupper, rapporterar Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen