JUST NU: Ryssland förbereder stor attack – här förväntas de anfalla

2022 04 04

Ryska trupper uppges förbereda en stor attack i östra Ukraina.

Det rapporterar nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till ukrainska myndigheter.

Fullskaligt genombrott

Den stora ryska attacken förväntas rikta sig mot Luhansk-regionen i östra Ukraina.

– Ryska styrkor förbereder sig för ett fullskaligt stort genombrott, säger regionens guvernör Sergiy Gaiday på Telegram, enligt AFP.

Vänta inte tills bomberna faller

Sergiy Gaiday uppmanar invånarna i Luhansk att lämna regionen så fort som möjligt.

– Snälla vänta inte på att bomberna faller, säger han och tillägger:

– Tveka inte.

Han konstaterar att över 1 000 människor har evakuerats på måndagen.  

Mobiliserar

Guvernören beskriver hur ryska trupper mobiliserar inför den stundande attacken.

– Vi ser hur utrustning kommer från olika håll, de förstärker med fler soldater och transporterar bränsle, säger han och konstaterar att han och den övriga ledningen i Luhansk förbereder sig inför stundande strider.

Förflyttat trupperna

Flera experter och medier har tidigare varnat för att Ryssland kommer att rikta merparten av sina krigsinsatser mot delar av östra Ukraina.

Pentagon, USA:s försvarsdepartement, har rapporterat att ungefär två tredjedelar av de ryska trupperna som befann sig utanför Kyiv har förflyttats. Största delen transporterades till Belarus för att sedan omplaceras för stundande attacker, vilket den förväntade anstormningen i Luhansk kan vara ett tecken på.

Förstärkningar väntas

Samtidigt har det rapporterats om att Rysslands diktator Vladimir Putin även vill inkludera fler soldater i sitt anfallskrig.

Drygt 60 000 ryska soldater förväntas ansluta till kriget, enligt den senaste rapporten från Ukrainas militär. De ska ersätta de enorma förlusterna som den ryska krigsmakten har lidit i striderna.

Foto: Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen