UPPGIFTER: Putin mobiliserar hemlig attack – skickar 60 000 nya soldater

2022 04 04

Ryssland mobiliserar massiva dolda trupper för att ersätta stupade soldater i Ukraina.

Uppgifterna kommer från den ukrainska militären som på morgonen har släppt en ny rapport om den militära situationen i landet, erfar The Guardian.

Kraftig mobilisering

I rapporten pekar Ukraina på uppgifter om att Ryssland ska ha inlett en omfattande och kraftig mobilisering med nya styrkor som nu är på väg in i striderna.

– De väpnade styrkorna från Ryska federationen planerar att involvera omkring 60 000 personer under mobiliseringen, framhäver ukrainsk militär.

Attackerar östra Ukraina

De nya uppgifterna kommer efter att Ryssland dragit tillbaka styrkor från Kyiv. Utåt kommunicerade landet att man istället riktade fokus mot östra Ukraina, enligt Reuters.

Tjänstemän i Ukraina hävdar samtidigt att man stått emot sju stycken attacker i regionerna Donetsk och Luhansk det senaste dygnet, just i de östra delarna av landet.

Ökända legosoldater

Uppgifterna om omgrupperingen mot östra Ukraina och Donbassregionen bekräftas av Storbritanniens försvarsdepartementet på Twitter. Dessutom väntas Ryssland få obehaglig förstärkning.

– Ryska trupper, inklusive legosoldater från det privata militära företaget Wagnergruppen med kopplingar till ryska staten, förflyttades in i området, meddelar myndigheten.

Hemlig operation avslöjad

Putinregimen uppges ha försökt mobilisera de nya styrkorna i hemlighet, men nu kan alltså insatsen vara avslöjad. 

– Den Ryska federationens militärpolitiska ledning har påbörjat åtgärder för att i hemlighet mobilisera enheter till kriget, säger Ukrainas generalstab enligt Reuters.

“Fienden kommer inte sluta”

Nu varnas invånarna i östra Luhansk-regionen för nya blodiga angrepp. Anfallet kan bryta igenom ukrainskt försvar och befolkningen uppmanas att söka skydd fortast möjligt.

– Jag uppmanar invånarna att evakuera. Fienden kommer inte att sluta, den kommer att förstöra allt i dess väg, säger Serhiy Gaidai, guvernör i Luhansk.

40 000 utslagna soldater

De nya ryska trupperna på 60 000 man uppges vara på väg in i Ukraina och mobiliseras för att ersätta de soldater som hittills stupat i kriget.

Många experter menar att Vladimir Putin och Ryssland kraftigt missbedömt motståndet i samband med anfallskriget. Uppgifterna om hur många ryska soldater som har dött i kriget varierar, men enligt Nato hade 40 000 ryssar stupat, skadats, fångats eller på annat sätt slagits ut i slutet av mars sedan kriget utbröt den 24 februari.

Foto: F. Andrejevic resp President of Russia

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen