UPPGIFTER: Putin mobiliserar hemlig attack – skickar 60 000 nya soldater

2022 04 04

Ryssland mobiliserar massiva dolda trupper för att ersätta stupade soldater i Ukraina.

Uppgifterna kommer från den ukrainska militären som på morgonen har släppt en ny rapport om den militära situationen i landet, erfar The Guardian.

Kraftig mobilisering

I rapporten pekar Ukraina på uppgifter om att Ryssland ska ha inlett en omfattande och kraftig mobilisering med nya styrkor som nu är på väg in i striderna.

– De väpnade styrkorna från Ryska federationen planerar att involvera omkring 60 000 personer under mobiliseringen, framhäver ukrainsk militär.

Attackerar östra Ukraina

De nya uppgifterna kommer efter att Ryssland dragit tillbaka styrkor från Kyiv. Utåt kommunicerade landet att man istället riktade fokus mot östra Ukraina, enligt Reuters.

Tjänstemän i Ukraina hävdar samtidigt att man stått emot sju stycken attacker i regionerna Donetsk och Luhansk det senaste dygnet, just i de östra delarna av landet.

Ökända legosoldater

Uppgifterna om omgrupperingen mot östra Ukraina och Donbassregionen bekräftas av Storbritanniens försvarsdepartementet på Twitter. Dessutom väntas Ryssland få obehaglig förstärkning.

– Ryska trupper, inklusive legosoldater från det privata militära företaget Wagnergruppen med kopplingar till ryska staten, förflyttades in i området, meddelar myndigheten.

Hemlig operation avslöjad

Putinregimen uppges ha försökt mobilisera de nya styrkorna i hemlighet, men nu kan alltså insatsen vara avslöjad. 

– Den Ryska federationens militärpolitiska ledning har påbörjat åtgärder för att i hemlighet mobilisera enheter till kriget, säger Ukrainas generalstab enligt Reuters.

“Fienden kommer inte sluta”

Nu varnas invånarna i östra Luhansk-regionen för nya blodiga angrepp. Anfallet kan bryta igenom ukrainskt försvar och befolkningen uppmanas att söka skydd fortast möjligt.

– Jag uppmanar invånarna att evakuera. Fienden kommer inte att sluta, den kommer att förstöra allt i dess väg, säger Serhiy Gaidai, guvernör i Luhansk.

40 000 utslagna soldater

De nya ryska trupperna på 60 000 man uppges vara på väg in i Ukraina och mobiliseras för att ersätta de soldater som hittills stupat i kriget.

Många experter menar att Vladimir Putin och Ryssland kraftigt missbedömt motståndet i samband med anfallskriget. Uppgifterna om hur många ryska soldater som har dött i kriget varierar, men enligt Nato hade 40 000 ryssar stupat, skadats, fångats eller på annat sätt slagits ut i slutet av mars sedan kriget utbröt den 24 februari.

Foto: F. Andrejevic resp President of Russia

Text: Redaktionen