JUST NU: Ryssland bombar bröd och pasta

2022 06 06

Räddningsarbete pågår efter att Ryssland beskjutit en anläggning med spannmål.

En enorm brand utbröt efter att Ryssland bombade en infrastrukturanläggning i den ukrainska staden Mykolaiv, rapporterar ukrainska Pravda.

Räddningsarbetet pågår fortfarande för fullt enligt stadens myndigheter. Under gårdagen hade brandmännen lyckats begränsa branden till ett område på 10 000 kvadratmeter, uppger tidningen.

Bombade lager

Branden bröt ut när ryska trupper gick till attack mot ett bostadsområde. I samband med offensiven besköt man också en anläggning som lagrar spannmål. Två lager med spannmål förstördes i attacken. 

– Förutom bostadsområdet sköt de ryska ockupanterna i går mot en infrastrukturanläggning i Myokolaiv. Som ett resultat fattade lager som innehöll spannmål eld där. Räddningsmän håller fortfarande på att släcka branden, säger stadens borgmästare Oleksander Sienkevych, till Pravda.

Blockerar export

22 miljoner ton spannmål blockeras redan i de ukrainska hamnarna av Ryssland och FN har tidigare varnat för att den uteblivna exporten kan orsaka en global svält.

– Han använder i princip hunger som vapen och behovet av mat för världens fattigaste, säger Storbritanniens utrikesministern Liz Truss och vänder sig direkt till den ryska diktatorn Vladimir Putin, enligt Sky News.

Säljer stulet spannmål

Det har även inkommit uppgifter om att Ryssland stjäl spannmål får att sälja den på svarta marknaden. En av köparna uppges vara Turkiet.

Enligt Ukrainas ambassadör i Turkiet, Vasyl Bodnar, är landet ett av flera som köper stulet spannmål från Ryssland.

Afrika pressar Putin

Vasyl Bodnar har utan framgång begärt hjälp av internationella myndigheter. Även Afrika har drabbats hårt av den uteblivna spannmålsexporten och ordförande för Afrikanska unionen, Macky Sall, har till och med träffat Putin för att trycka på för en lösning.

– Det skapar verkligen allvarliga hot mot livsmedelssäkerheten på kontinenten, säger Sall enligt France 24.

Tre döda i attacken

Staden Mykolaiv besköts tre gånger under helgen med tungt artilleri. 

Enligt uppgifter till Pavda har tre civila dött och flera har skadats i beskjutningen.

Foto: C. Sandu resp President of Russia Office

Text: Redaktionen