JUST NU: Ryska svaret – stor kärnvapenövning

2022 06 01

Ryska kärnvapenstyrkor genomför en stor militärövning i Ivano-provinsen, ungefär 30 mil öster om Moskva.

Ungefär 1 000 militärer deltar i den storskaliga övningen med över 100 fordon, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till ett uttalande från det ryska försvarsdepartementet.

Enligt departementet övar militärerna med ett robotsystem som kan avfyra interkontinentala robotar med kapacitet att bära ett flertal kärnstridsspetsar längre än 1 000 mil.

Kort efter USA:s besked

Rysslands storskaliga kärnvapenövning inleds kort efter att den amerikanska presidenten Joe Biden bekräftat att USA kommer att skicka avancerade raketsystem till Ukraina.

Långdistansvapnen ingår i ett nytt militärt stödpaket på drygt 700 miljoner dollar.

Raketartillerisystemet har en räckvidd på runt 80 kilometer.

I New York Times skriver Biden att raketsystemet kommer att hjälpa Ukraina att ”kämpa på slagfältet och vara i starkaste möjliga position vid förhandlingsbordet”.

Kreml varnar

Kreml har tidigare varnat för att en leverans av långdistansvapen till Ukraina kommer att uppfattas som en provokation mot Ryssland.

Vita huset har även utryckt en oro över att en leverans av sådana vapen riskerar att dra in USA i en direkt konflikt med Ryssland.

Kommer inte slå in i Ryssland

Men Bidenadministrationen försäkrar att Ukraina endast kommer att använda sitt nya raketsystem för att bekämpa ryska styrkor på ukrainskt territorium.

– Dessa system kommer att användas av ukrainarna för att slå tillbaka mot ryska framsteg på ukrainskt territorium, men det kommer inte användas för mål på ryskt territorium, sa en amerikansk tjänsteman till reportrar på onsdagen, enligt Sky News.  

Foto: President of Russia Office resp Joe Biden

Text: Redaktionen