JUST NU: Kommer inte svara på Ukrainas begäran

2022 05 30

– Vi kommer inte att skicka raketsystem till Ukraina som kan skjuta in i Ryssland.

Det sade USA:s president Joe Biden till reportrar på måndagen när han fick frågan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Främsta begäran

Förra veckan rapporterade CNN om att Biden-administrationen förberedde sig för att intensifiera leveranserna av vapen till Ukraina.

Källor till nyhetskanalen uppgav att USA planerar att inkludera långdistansrobotar i sin kommande vapenleverans och att Vita huset förväntades meddela sitt beslut inom en vecka.

Ukraina har tidigare vädjat till västvärlden om leveranser av långdistansvapen. Det amerikanska Multiple Launch Rocket System (MLRS) har stått högst upp på önskelistan.

Enligt den ukrainska regeringen skulle en leverans av MLRS-systemet bidra till att stoppa ryssarnas framfart i östra Ukraina,  rapporterar Washington Post.

Men uttalandet från Biden sätter punkt för spekulationerna.

USA kommer inte hörsamma Ukrainas begäran. 

Orolig för Rysslands reaktion

Enligt det amerikanska utrikesdepartement är Vita huset oroliga över att en leverans av MLRS skulle resultera i en situation där Ukraina avfyrar raketer mot ryskt territorium, uppger Washington Post.

– Det skulle enligt USA utlösa en kraftig upptrappning av konflikten, skriver tidningen.

Protesterat högljutt

Kreml har tidigare klargjort att vapenleveranser från väst till Ukraina ses som en provokation mot Ryssland.

– Att USA skicka långdistans-raketsystem till Ukraina är oacceptabelt. Vi kräver att Washington avstår från att ta ett så provocerande steg, kommenterade Rysslands ambassadör i USA efter rapporterna om Vita husets planer, uppger Fox News.

Kan resultera i ryskt svar

Rebekah Koffler, tidigare DIA-underrättelseofficer och författare till boken "Putins Playbook" har tidigare  sagt att en leverans av önskade raketsystem till Ukraina kommer att ses som en upptrappning av Moskva och innebär betydande risker – eventuellt ett potentiellt ryskt svar.

– Huruvida vi tror att det är eskalerande eller inte är irrelevant. Det viktigaste är hur ryssarna uppfattar det och hur de agerar, sa hon i en intervju med Fox News.

Foto: The White House resp President of Russia

Text: Redaktionen