JUST NU: Ryska soldater lämnade meddelande till barnen

2022 06 09

Efter att förstört en skola i Ukraina lämnade de ryska soldaterna en hälsning på svarta tavlan.

Nyligen återtog ukrainska styrkor kontrollen över byn Katyuzhanka, en by strax norr om Kyiv, som varit ockuperad under en längre period. 

När ukrainarna utforskade byns skola gjorde man en förfärlig upptäckt, rapporterar CNN.

Skolgården var en kyrkogård

Skolan var fullständigt havererad. Om utrustning inte hade stulits hade den förstörs. 

På skolgården hade ryssarna upprättat en provisorisk kyrkogård och skyttegravar hade grävts över barnens fotbollsplan, skriver kanalen.

Brev till barnen

I ett av de förstörda klassrummen upptäckte rektorn ett brev som hängde på svarta tavlan – adresserat till barnen. Brevet var undertecknat med “Ryssarna” och var skrivet på ryska.

– Barn, vi är ledsna för en sådan röra. Vi försökte rädda skolan, men det förekom beskjutning. Lev i fred, ta hand om er och upprepa inte de misstag era äldre gjorde. Ukraina och Ryssland är ett folk!!! Frid med er, bröder och systrar, står det skrivet i brevet enligt CNN, som dock inte har kunnat verifiera uppgifterna.

“Äcklad”

Rektorn för skolan, Mikola Mikitchick, har reagerat med avsky på de ryska hälsningarna och känner sig “äcklad” av anteckningarna. 

– De skrev “ryssar och ukrainare är bröder” och samtidigt rånade de skolan… De förstörde datorer, de tog ut hårddiskar, de tog bort bärbara datorer, skrivare, de lämnade ingenting på skolan! Det är barbari och hyckleri, säger han till CNN.

“Putin är er president”

Meddelandet är bara ett av dussintals som hittats på flera skolor även på andra platser i Ukraina. I en skola i Zdvyzhivka, nordväst om Kyiv, har ett annat budskap funnits.

– Putin är er president. Barn, studera flitigt, Ryssland behöver utbildade medborgare, stod det på lappen.

Obehagligt meddelande på missil

Det är inte första gången som Ryssland planterat meddelanden som tolkats vara riktat mot barn i Ukraina. 

I början av april rapporterades exempelvis om att en missil som användes för att attackera en järnvägsstation hade budskapet “för barn” skrivet på utsidan, uppger BBC.

Kan ha varit hämnd

Det skrämmande budskapet uppges dock ha en annan innebörd än att bomben uppsåtligen skulle ha varit riktad just mot oskyldiga barn.

“Za detei”, som frasen uttrycks på ryska, antyder enligt BBC att avfyrningen istället ska ha skett till stöd för barn, alternativt som hämnd på en eventuell attack mot barn.

Foto: M. Joel resp President of Russia Office

Text: Redaktionen