JUST NU: Ryska soldater lämnade meddelande till barnen

2022 06 09

Efter att förstört en skola i Ukraina lämnade de ryska soldaterna en hälsning på svarta tavlan.

Nyligen återtog ukrainska styrkor kontrollen över byn Katyuzhanka, en by strax norr om Kyiv, som varit ockuperad under en längre period. 

När ukrainarna utforskade byns skola gjorde man en förfärlig upptäckt, rapporterar CNN.

Skolgården var en kyrkogård

Skolan var fullständigt havererad. Om utrustning inte hade stulits hade den förstörs. 

På skolgården hade ryssarna upprättat en provisorisk kyrkogård och skyttegravar hade grävts över barnens fotbollsplan, skriver kanalen.

Brev till barnen

I ett av de förstörda klassrummen upptäckte rektorn ett brev som hängde på svarta tavlan – adresserat till barnen. Brevet var undertecknat med “Ryssarna” och var skrivet på ryska.

– Barn, vi är ledsna för en sådan röra. Vi försökte rädda skolan, men det förekom beskjutning. Lev i fred, ta hand om er och upprepa inte de misstag era äldre gjorde. Ukraina och Ryssland är ett folk!!! Frid med er, bröder och systrar, står det skrivet i brevet enligt CNN, som dock inte har kunnat verifiera uppgifterna.

“Äcklad”

Rektorn för skolan, Mikola Mikitchick, har reagerat med avsky på de ryska hälsningarna och känner sig “äcklad” av anteckningarna. 

– De skrev “ryssar och ukrainare är bröder” och samtidigt rånade de skolan… De förstörde datorer, de tog ut hårddiskar, de tog bort bärbara datorer, skrivare, de lämnade ingenting på skolan! Det är barbari och hyckleri, säger han till CNN.

“Putin är er president”

Meddelandet är bara ett av dussintals som hittats på flera skolor även på andra platser i Ukraina. I en skola i Zdvyzhivka, nordväst om Kyiv, har ett annat budskap funnits.

– Putin är er president. Barn, studera flitigt, Ryssland behöver utbildade medborgare, stod det på lappen.

Obehagligt meddelande på missil

Det är inte första gången som Ryssland planterat meddelanden som tolkats vara riktat mot barn i Ukraina. 

I början av april rapporterades exempelvis om att en missil som användes för att attackera en järnvägsstation hade budskapet “för barn” skrivet på utsidan, uppger BBC.

Kan ha varit hämnd

Det skrämmande budskapet uppges dock ha en annan innebörd än att bomben uppsåtligen skulle ha varit riktad just mot oskyldiga barn.

“Za detei”, som frasen uttrycks på ryska, antyder enligt BBC att avfyrningen istället ska ha skett till stöd för barn, alternativt som hämnd på en eventuell attack mot barn.

Foto: M. Joel resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen