JUST NU: Obehagliga ryska meddelandet på missilbomben

2022 04 08

Ett hårresande skriftligt budskap har upptäckts på en av missilerna från attacken mot järnvägsstationen i Kramatorsk, östra Ukraina.

“För barnen”.

Så lyder en rysk text som har hittats på resterna till en av de missiler som släpptes i anslutning till den järnvägsstation som attackerades i Kramatorsk tidigare idag, uppger BBC.

Kan ha varit hämnd

Det skrämmande budskapet uppges dock ha en annan innebörd än att bomben uppsåtligen skulle ha varit riktad just mot oskyldiga barn.

“Za detei”, som frasen uttrycks på ryska, antyder enligt BBC att avfyrningen istället ska ha skett till stöd för barn, alternativt som hämnd på en eventuell attack mot barn.

Fyra barn dog

Attacken mot järnvägsstationen i Kramatorsk innebär dock ytterligare en eskalering i attackerna mot civila människor i Ukraina. Stationen användes för att evakuera oskyldiga som försökte fly från Donbasregionen, ett av de oroligaste områdena just nu.

Minst 39 människor dog i attacken, enligt ukrainska tjänstemän. Fyra av dem var barn. För två dagar sedan rapporterade Ukrainas militär att totalt 167 barn mist livet under kriget.

Ryssland: “Provokation”

Samtidigt kommer makabra påståenden från den ryska sidan, som nu uttalar sig om attacken. Företrädare för Putinregimen kallar angreppet för en “provokation” och förnekar all form av inblandning. Precis som med massakern i Butja menar man att även dagens attack är iscensatt.

Förnekar verkligheten

– Alla uttalanden från företrädare för den nationalistiska regimen i Kiev om den påstådda “missilattacken” från Ryssland den 8 april vid järnvägsstationen i Kramatorsk är en provokation och överensstämmer absolut inte med verkligheten, säger det ryska försvarsministeriet i ett uttalande enligt CNN.

Anklagar Ukraina

I samma uttalande anklagar man istället Ukraina för att själva ligga bakom attacken.

– Vi betonar att Tochka-U-taktiska missiler, vars vrak hittades nära Kramatorsk järnvägsstation och publicerades av ögonvittnen, endast används av de ukrainska väpnade styrkorna.

Noll bevisning

Likt Rysslands uttalande om massgravarna i Butja saknar även dagens anklagelser all form av bevisning. 

Den sovjetkonstruerade Tochka-missilen finns visserligen i Ukrainas militära lager, men den har dokumenterad användning av ryska och separatistiska styrkor sedan tidigare, uppger CNN.

Kraftig censur

I Ryssland förekommer kraftig censur av de hemskheter som pågår i krigets Ukraina. 

Oberoende medier har behövt stänga ned efter skarpa varningar från den inhemska regimen, och det har sedan invasionens startdag varit förbjudet att prata om kriget som just ett krig.

Foto: President of Russia resp Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen