JUST NU: Obehagliga ryska meddelandet på missilbomben

2022 04 08

Ett hårresande skriftligt budskap har upptäckts på en av missilerna från attacken mot järnvägsstationen i Kramatorsk, östra Ukraina.

“För barnen”.

Så lyder en rysk text som har hittats på resterna till en av de missiler som släpptes i anslutning till den järnvägsstation som attackerades i Kramatorsk tidigare idag, uppger BBC.

Kan ha varit hämnd

Det skrämmande budskapet uppges dock ha en annan innebörd än att bomben uppsåtligen skulle ha varit riktad just mot oskyldiga barn.

“Za detei”, som frasen uttrycks på ryska, antyder enligt BBC att avfyrningen istället ska ha skett till stöd för barn, alternativt som hämnd på en eventuell attack mot barn.

Fyra barn dog

Attacken mot järnvägsstationen i Kramatorsk innebär dock ytterligare en eskalering i attackerna mot civila människor i Ukraina. Stationen användes för att evakuera oskyldiga som försökte fly från Donbasregionen, ett av de oroligaste områdena just nu.

Minst 39 människor dog i attacken, enligt ukrainska tjänstemän. Fyra av dem var barn. För två dagar sedan rapporterade Ukrainas militär att totalt 167 barn mist livet under kriget.

Ryssland: “Provokation”

Samtidigt kommer makabra påståenden från den ryska sidan, som nu uttalar sig om attacken. Företrädare för Putinregimen kallar angreppet för en “provokation” och förnekar all form av inblandning. Precis som med massakern i Butja menar man att även dagens attack är iscensatt.

Förnekar verkligheten

– Alla uttalanden från företrädare för den nationalistiska regimen i Kiev om den påstådda “missilattacken” från Ryssland den 8 april vid järnvägsstationen i Kramatorsk är en provokation och överensstämmer absolut inte med verkligheten, säger det ryska försvarsministeriet i ett uttalande enligt CNN.

Anklagar Ukraina

I samma uttalande anklagar man istället Ukraina för att själva ligga bakom attacken.

– Vi betonar att Tochka-U-taktiska missiler, vars vrak hittades nära Kramatorsk järnvägsstation och publicerades av ögonvittnen, endast används av de ukrainska väpnade styrkorna.

Noll bevisning

Likt Rysslands uttalande om massgravarna i Butja saknar även dagens anklagelser all form av bevisning. 

Den sovjetkonstruerade Tochka-missilen finns visserligen i Ukrainas militära lager, men den har dokumenterad användning av ryska och separatistiska styrkor sedan tidigare, uppger CNN.

Kraftig censur

I Ryssland förekommer kraftig censur av de hemskheter som pågår i krigets Ukraina. 

Oberoende medier har behövt stänga ned efter skarpa varningar från den inhemska regimen, och det har sedan invasionens startdag varit förbjudet att prata om kriget som just ett krig.

Foto: President of Russia resp Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Storkedja stänger allt i Sverige – över 50 butiker slår igen

2024 04 23

En populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen lägger ner verksamheten i Sverige.

Det handlar om krisande The Body Shop som tvingas stänga samtliga butiker i Sverige.

Kedjan har över 50 butiker i landet.

”Noggrant övervägande”

Beslutet fattades på en extrainsatt bolagsstämma, rapporterar nättidningen Ehandel.

– Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation, står det i protokollet från bolagsstämman, uppger tidningen.

Stora problem

The Body Shop har tampats med ekonomiska bekymmer under en längre tid.

Kedjan har lagt ner e-handeln och flera butiker har tvingats slå igen dörrarna i Sverige under 2024 – bland annat har butiker i Kungsbacka och Växjö stängts ner.

 – Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, sa Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten efter stängningen i Växjö.

Konkurs i grannländerna

Butikskedjan har tidigare försatts i konkurs i Danmark och Norge.

Dessutom befinner sig The Body Shop i rekonstruktion i både  Kanada och Storbritannien. 

Kedjan väntas stänga uppemot 100 butiker på de brittiska öarna.

Betydande minskning 

The Body Shop har funnits i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Stor aktör 

The Body Shop grundades 1976 i Brighton, Storbritannien.

Sedan dess har butikskedjan vuxit till en global verksamhet med över 30 miljoner kunder i hela världen. 

I dag har The Body Shop 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen