JUST NU: Ryska påverkansförsök har börjat

2022 05 26

Det är mindre än fyra månader kvar till svenska folket går till valurnorna.

Att Ryssland kommer att försöka påverka valet 2022 har tidigare lyfts av bland annat Säkerhetspolisen .

I takt med att valet närmar sig ökar rysk aktivitet i Sverige. 

Stor ökning

Enligt Myndigheten för psykologisk beredskap har det ökat markant de senaste dagarna. 

– När det gäller Natofrågan så har vi sett en ökad rysk aktivitet i statskontrollerade kanaler sedan en månad tillbaka, och den sista veckan har vi sett att det ökat markant, säger  Henrik Landerholm, generaldirektör på myndigheten till SVT och tillägger:

– Det har redan börjat, men vi ser ingen koordinerad påverkan just nu i dag. 

Oro inför valet

– Om en väldigt kraftfull aktör försöker påverka det svenska valet, genom en påverkanskampanj eller en cyberattack, finns det inga garantier för att vi kan stå emot.

Det konstaterar Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, för SVT Nyheter.

Sedan 2018 har Valmyndigheten arbetat utifrån en förhöjd hotbild. Men det försämrade säkerhetsläget till följd av Rysslands invasion av Ukraina har ytterligare ökat risken för påverkan utifrån. 

– Det kan handla om att medvetet sprida felaktig information. Påverkanskampanjer är absolut en risk vi arbetar mot, säger Anna Nyqvist till SVT.

Olika metoder

Säkerhetspolisen har tidigare framhävt att Ryssland troligtvis kommer att använda flera metoder för att försöka påverka det svenska valet.

Bland annat kan det handla om att manipulera underlaget för själva förrättandet av valet,  manipulera rösträkningen, utföra fysiska sabotage mot valet, hota människor och försöka påverka politiker och media med olika påverkanskampanjer.

– Vi bedömer det som mer än sannolikt att Ryssland kommer att intressera sig för den svenska valrörelsen, sa Carolina Paasikivi Björnsdotter, säkerhetsskyddschef på Säkerhetspolisen, till Aftonbladet i slutet av mars.

Foto: S. I. Motion

Text: Redaktionen