JUST NU: Säpos varning – Ryssland försöker påverka det svenska valet

2022 03 24

Ryssland kommer att använda flera metoder för att försöka påverka det svenska valet i höst.

Det befarar Säkerhetspolisen som nu arbetar för fullt med att identifiera vilka verktyg som Ryssland komma att använda för att påverka valrörelsen, rapporterar Aftonbladet.

Mer än sannolikt

– Vi bedömer det som mer än sannolikt att Ryssland kommer att intressera sig för den svenska valrörelsen, säger Carolina Paasikivi Björnsdotter, säkerhetsskyddschef på Säkerhetspolisen, till tidningen.

Paasikivi framhäver att det är välkänt att Ryssland förväntar sig att Sverige agerar på ett visst sätt utrikespolitiskt.

Tidigare har Ryssland uttryckligen hotat Sverige för ”konsekvenser” om landet beslutar sig för att ansöka om ett medlemskap i Nato.

Jobbar intensivt

Enligt Säpo jobbar ryska spioner intensivt redan i dagsläget med att få ut så mycket information som möjligt om svenska politiska ställningstaganden. Framförallt uppges de ryska spionerna intressera sig för information med den rådande Nato-debatten.

– Ryssland har själva uttalat att Sverige ligger i deras intressesfär och man har uttalat att man har en uppfattning om huruvida Sverige ska gå med i Nato eller inte och det är väldigt tydliga tecken på att man är intresserade av svensk politik och svenska ställningstaganden och vi ser också aktiviteter, underrättelse- och påverkansaktiviteter, från rysk sida, säger Carolina Björnsdotter Paasikivi till Aftonbladet.

Kommer använda olika verktyg

Säkerhetspolisen konstaterar att Ryssland troligtvis kommer att använda sig av flera olika metoder för att påverka den svenska valrörelsen.

Bland annat kan det handla om att manipulera underlaget för själva förrättandet av valet,  manipulera rösträkningen, utföra fysiska sabotage mot valet, hota människor och försöka påverka politiker och media med olika påverkanskampanjer.

Samtidigt framhäver Säpo att de är förberedda inför valrörelsen och använder de verktyg som de har för att förhindra en rysk påverkan, rapporterar Aftonbladet.

Tre länder utgör ett allvarligt hot

Tidigare har Säkerhetspolisen konstaterat att tre länder utgör ett särskilt allvarligt hot mot Sveriges säkerhet. Under torsdagen släppte Säpo sin årsrapport och i den framgår att hotet från samma tre länder kvarstår.

– Även i år är det Ryssland, Kina och Iran som särskilt hotar Sverige, skriver Säpo, enligt SR.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen