Rysk markoperation har inletts – Så attackeras Charkiv

2022 03 06

Ryska fallskärmsjägare har landat i Ukrainas näst största stad Charkiv.

Uppgifterna bekräftas av Ukrainas militär.

Ny fas

Operationen kan ses som en ny fas av anfallet mot staden, som utsatts för hård artilleribeskjutning. Fallskärmsjägarna ska enligt landets militär ha landat i staden i ett försök att belägra Charkiv, uppger BBC.

Startskottet

Enligt den ukrainska militären började operationen precis när flygplanssirenerna började ljuda i Charkiv och den omgivande regionen. De ryska trupperna ska ha attackerat ett militärt regionalsjukhus, enligt ett uttalandet från Ukrainas försvarsdepartement.

Strider pågår

– Det är en pågående strid, skriver landets försvarsdepartement om utvecklingen i Charkiv.

Staden har varit epicentrum för mycket av de senaste våldet i Ukraina. På tisdagen träffade en rysk missil regeringshögkvarteret i staden, skickade ett massivt eldklot upp i luften och satte eld på bilar samt närliggande byggnader.

Ett krigsbrott

Ytterligare flera stora explosioner inträffade efter en rysk attack i ett av stadens bostadskvarter på tisdagen. Ukrainas president Vlodomor Zelensky kallade attackerna från rysk sida för ett ”krigsbrott”.

Flera dödsfall

Stadens räddningstjänst rapporterar att 17 människor uppges ha dödats och att ett dussintal uppges vara skadade efter tisdagens attacker, enligt BBC.

Enligt den brittiska nyhetsbyrån hänvisar flera experter till att den tunga artilleribeskjutningen från rysk sida är ett försök att försvaga den ukrainska krigsmoralen.

Ukraina slår tillbaka

Men den ukrainska stridsmoralen ser inte ut att bräckas. Volodymyr Zelenskyj framhävde under tisdagen i ett tal till EU att hans land kommer att fortsätta att strida.

– Ingen kommer att knäcka oss. Vi är starka. Vi är ukrainare, sade han.

Under kontroll

Regionens polischef Volodymyr Tymoshko rapporterat att situationen i Charkiv är under kontroll.

Han berättar att inga ukrainska soldater har dödats i striderna med ryska fallskärmsjägare, rapporterar CNN. Striderna pågår vid ett militärsjukhus i staden.

– För närvarande är situationen nära sjukhuset under kontroll. Säkerheten har stärkts, säger polischefen till ukrainska medier, enligt CNN.

Arkivfoto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen