JUST NU: Rysk attack mot Norge

2022 06 29

En känd prorysk hackergrupp genomför en storskalig cyberattack mot flera norska myndigheter och digitala tjänster under onsdagsmorgonen.

Hackergruppen Killnet har själv meddelat via appen Telegram att gruppen genomför en cyberattack mot Norge, rapporterar NRK.

Gruppen skriver att de kommer attackera norska myndigheters webbplatser och digitala tjänster.

Redan nu ligger norska arbetsmiljömyndigheten Arbetstilsynets webbplats och Bank-id-tjänster nere.

Kommer attackera fler institutioner

– Arbeidstilsynet arbetar för att avskärma och avgränsa attacken, säger Vigdis Johnsen, avdelningschef för IT och administration på Arbeidstilsynet, till NRK.  

Den ryska hackergruppen skriver på Telegram att de planerar att slå till mot polisen, migrationsmyndigheten, försäkringskassan och flera andra norska hemsidor och onlinetjänster.

I ytterligare ett inlägg skriver gruppen:

– God morgon Norge! Alle man till angrepp!

De har även publicerat en montagebild på Norges utrikesminister. 

Attack mot Litauen

Under tisdagen attackerade samma hackergrupp Litauen.

Cyberattacken mot Litauen ses som en rysk hämnd för Litauens beslut att stoppa transporter till den ryska exklaven Kaliningrad, rapporterar Reuters.

– Målen är främst statliga myndigheter, transportmyndigheter och mediesajter, sa vice försvarsminister Margiris Abukevicius till nyhetsbyrån.

Samma grupp

Hackergruppen Killnet tog på sig gårdagens attack mot Litauen och hotar att fortsätta tills Litauen lyfter transportblockaden.

Motivbilden bakom attacken mot Norge är oklar, men det är fastställt att det är samma grupp som utfört båda cyberattackerna.

Foto: D. Zameshaev

Text: Redaktionen