JUST NU: Ringde i kyrkklockor – nu är prästen brottsmisstänkt

2022 04 14

En präst i Jönköping ringde för fullt i kyrkklockorna när den danske högerextremisten Rasmus Pauladan skulle inleda sin manifestation mot islam i staden.

Prästen Fredrik Hollertz tog beslutet.

Överösta Pauladan

Målet var att överrösta partiledaren för det högerextrema danska partiet Stram Kurs, som skulle genomföra en manifestation på Råslätts torg i staden.

Han lyckades.

–  Klockstapeln är placerad på torget – så det gick inte att höra vad han sa, säger Fredrik Hollertz till Expressen.

Delgavs misstanke om brott

Men prästens beslut fick konsekvenser. Kort efter att kyrkklockorna började ringa spatserade polisen in i kyrkan. Hollertz delgavs misstanke om störande av allmän sammankomst, vilket P4 Jönköping var först med att rapportera om.  

– Genom historien finns det flera exempel på det absurda i lagar. Polisen måste kunna anvisa den här typen av manifestationer till andra platser – inte precis utanför vår kyrka, säger Fredrik Hollertz, till Expressen och tillägger:

– Den här mannen gör de här aktionerna för att skapa splittring. Men vi är ett område där kristna, muslimer, hinduer och sekulära lever tillsammans. Vi vill inte att någon ska förstöra vår samexistens.

Polisen bekräftar

Polisen har bekräftat att de har delgivit en person misstanke om störande av allmän sammankomst.

– En förundersökning rubricerad som störande av allmän sammankomst har upprättats. Anledningen till detta är det finns misstanke om att höga ljud sattes igång för att störa den allmänna sammankomsten. Polisen kommer att utreda den enskilda händelsen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Bakgrund

Pauladan har genom åren uppmärksammats för flera kontroversiella koranbränningar. I dag har han anordnat flera manifestationer i Sverige.

På torsdagseftermiddagen planerade han att bränna en koran i Linköping. Det ledde till ett våldsamt upplopp. Flera människor började kasta sten mot polisen.

Tre poliser har skadats 

Tre poliser har förts till sjukhus efter upploppet. Två personer ska även ha gripits i samband med händelsen, rapporterar SVT.

Foto: N. Fewings

Text: Redaktionen