JUST NU: Riktar skarp kritik mot Sverige – ”Terrorismpropaganda”

2022 11 21

En grupp demonstranter som Turkiet menar sympatiserar med PKK, ska ha protesterat utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

Enligt Turkiet ska demonstranterna ha framfört förolämpande kommentarer om president Erdogan, uppger Reuters.

Under måndagen kallade därför Turkiets utrikesdepartement upp den svenska ambassadören i Turkiet, Staffan Herrström, för att utreda demonstrationerna.

Konkreta åtgärder

Turkiet kräver konkreta åtgärder från Sveriges sida för ett Nato-godkännande. Ett krav är ett Sverige och Finland utlämnar kurdiska rebeller, skriver Al Jazeera.

Turkiet har tidigare varit tydliga med sin önskan om att Sverige ska arbeta för att motverka ”terrorism” innan landets ansökan om att gå med i Nato kan godkännas.

– Vi förstår deras säkerhetsproblem och vi vill att Sverige även ska förstå våra, sa Erdogan i ett tidigare uttalande.

”Kommer leva upp till åtaganden”

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare uttryckt att Sverige kommer att leva upp till alla åtaganden gentemot Turkiet för att motverka terrorhot.

– Min regering valdes för bara några veckor sedan med mandat att sätta lag och ordning först. Och detta inkluderar att bekämpa terrorism och terroristorganisationer som PKK i Sverige, sa då Kristersson.

Kurdiska Arbetarpartiet PKK

PKK har tidvis fört en väpnad kamp mot Turkiet för att skapa kurdiskt självbestämmande. Civila har drabbats och motståndet mot PKK är stort bland många i Turkiet.

Sverige var det första landet i Europa som terrorklassade PKK.

YPJ är de kvinnliga militärerna

En stor skillnad mellan YPG och PKK är att YPG verkar i Syrien och PKK i Turkiet.

YPJ, som har den grönbottnade flaggan, återfinns också i Syrien och är den världskända kvinnliga militära rörelsen som bekämpade IS-terroristerna.

Turkiet som motverkar alla tre organisationerna klassas numera som en diktatur av Freedom House. Den auktoritära ledaren Erdogan fängslar såväl andra partiledare som journalister och motverkar landets demokratiska krafter.

Han trakasserar och förföljer den kurdiska minoriteten i landet och har i flera omgångar utpressat EU och enskilda europeiska aktörer.

Turkiet vill nu att Sverige ska hjälpa till med att identifiera demonstranterna.

Foto: D. Lines resp. J. Mura
Text: Redaktionen