JUST NU: Riktar skarp kritik mot Sverige – ”Terrorismpropaganda”

2022 11 21

En grupp demonstranter som Turkiet menar sympatiserar med PKK, ska ha protesterat utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

Enligt Turkiet ska demonstranterna ha framfört förolämpande kommentarer om president Erdogan, uppger Reuters.

Under måndagen kallade därför Turkiets utrikesdepartement upp den svenska ambassadören i Turkiet, Staffan Herrström, för att utreda demonstrationerna.

Konkreta åtgärder

Turkiet kräver konkreta åtgärder från Sveriges sida för ett Nato-godkännande. Ett krav är ett Sverige och Finland utlämnar kurdiska rebeller, skriver Al Jazeera.

Turkiet har tidigare varit tydliga med sin önskan om att Sverige ska arbeta för att motverka ”terrorism” innan landets ansökan om att gå med i Nato kan godkännas.

– Vi förstår deras säkerhetsproblem och vi vill att Sverige även ska förstå våra, sa Erdogan i ett tidigare uttalande.

”Kommer leva upp till åtaganden”

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare uttryckt att Sverige kommer att leva upp till alla åtaganden gentemot Turkiet för att motverka terrorhot.

– Min regering valdes för bara några veckor sedan med mandat att sätta lag och ordning först. Och detta inkluderar att bekämpa terrorism och terroristorganisationer som PKK i Sverige, sa då Kristersson.

Kurdiska Arbetarpartiet PKK

PKK har tidvis fört en väpnad kamp mot Turkiet för att skapa kurdiskt självbestämmande. Civila har drabbats och motståndet mot PKK är stort bland många i Turkiet.

Sverige var det första landet i Europa som terrorklassade PKK.

YPJ är de kvinnliga militärerna

En stor skillnad mellan YPG och PKK är att YPG verkar i Syrien och PKK i Turkiet.

YPJ, som har den grönbottnade flaggan, återfinns också i Syrien och är den världskända kvinnliga militära rörelsen som bekämpade IS-terroristerna.

Turkiet som motverkar alla tre organisationerna klassas numera som en diktatur av Freedom House. Den auktoritära ledaren Erdogan fängslar såväl andra partiledare som journalister och motverkar landets demokratiska krafter.

Han trakasserar och förföljer den kurdiska minoriteten i landet och har i flera omgångar utpressat EU och enskilda europeiska aktörer.

Turkiet vill nu att Sverige ska hjälpa till med att identifiera demonstranterna.

Foto: D. Lines resp. J. Mura
Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen