JUST NU: Regeringen utfärdar resevarning för svenskar

2022 06 23

Säkerhetsläget gör att regeringen och Utrikesdepartementet skärper sin avrådan från resor till Iran.

Res inte till Iran. Det är Utrikesdepartementets nya budskap, rapporterar SVT.

Avrådan gäller alla resor till landet, till skillnad från tidigare då det enbart handlade om icke nödvändiga resor.

Skärper varningen

Den förra rekommendationen kom 28 april. Nu skärps den alltså ytterligare.

– Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Iran. Avrådan gäller tills vidare, skriver regeringen på sin hemsida.

Förvärrat säkerhetsläge

Säkerhetsläget för svenskar i Iran har förvärrats ytterligare den senaste tiden, uppger Svenska Dagbladet.

Mot bakgrund av läget och kommande högsäsong för resor vill vi betona de risker som är förenade med att resa till Iran just nu. UD anser därmed att det finns anledning att skärpa avrådan till att omfatta alla resor till Iran. Den allmänna säkerhetssituationen i Iran är fortsatt svårbedömd och osäker. Flera andra länder har en liknande nivå på sin avrådan, skriver UD i ett mejl till tidningen.

Rasar över svensk rättegång

Bakgrunden uppges vara att Iran har ilsknat till över en rättegång mot en iransk medborgare i Sverige som för närvarande pågår i Stockholm.

Den misstänkta iraniern är en 61-årig man som står åtalad för grovt folkrättsbrott och mord. Brotten ska ha begåtts i Iran i samband med massavrättningar i landet 1988, enligt SvD.

Hotat kidnappa svenskar

Iran har tidigare hotat att kidnappa svenskar om inte den 61-årige mannen sätts på fri fot. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet i maj försöker Iran pressa den svenska regeringen och blanda sig i rättegången för att få mannen frikänd.

“Oerhört angelägna”

Uppgifterna anses komma från en källa som uppges ha insyn. 

– De är oerhört angelägna om att regeringen lägger sig i och ser till så att han friges och skickas hem. Regeringen har meddelat att i Sverige så har vi oberoende domstolar men Iran låtsas som att de inte förstår, uppgav källan till tidningen. 

“Försöker pressa Sverige”

UD har inte specificerat att resevarningen handlar om den pågående rättegången. Men Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi är övertygad om att så är fallet.

– Det sker troligtvis i relation till den här rättegången i Sverige. Jag kan inte se att det finns en folklig opinion mot Sverige i Iran, utan det är rättsapparaten och underrättelsetjänsterna som hittar på olika saker för att försöka pressa Sverige, säger Rouzbeh Parsi till SvD.

Domen mot 61-åringen förväntas komma 14 juli.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen