JUST NU: Regeringen utfärdar resevarning för svenskar

2022 06 23

Säkerhetsläget gör att regeringen och Utrikesdepartementet skärper sin avrådan från resor till Iran.

Res inte till Iran. Det är Utrikesdepartementets nya budskap, rapporterar SVT.

Avrådan gäller alla resor till landet, till skillnad från tidigare då det enbart handlade om icke nödvändiga resor.

Skärper varningen

Den förra rekommendationen kom 28 april. Nu skärps den alltså ytterligare.

– Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Iran. Avrådan gäller tills vidare, skriver regeringen på sin hemsida.

Förvärrat säkerhetsläge

Säkerhetsläget för svenskar i Iran har förvärrats ytterligare den senaste tiden, uppger Svenska Dagbladet.

Mot bakgrund av läget och kommande högsäsong för resor vill vi betona de risker som är förenade med att resa till Iran just nu. UD anser därmed att det finns anledning att skärpa avrådan till att omfatta alla resor till Iran. Den allmänna säkerhetssituationen i Iran är fortsatt svårbedömd och osäker. Flera andra länder har en liknande nivå på sin avrådan, skriver UD i ett mejl till tidningen.

Rasar över svensk rättegång

Bakgrunden uppges vara att Iran har ilsknat till över en rättegång mot en iransk medborgare i Sverige som för närvarande pågår i Stockholm.

Den misstänkta iraniern är en 61-årig man som står åtalad för grovt folkrättsbrott och mord. Brotten ska ha begåtts i Iran i samband med massavrättningar i landet 1988, enligt SvD.

Hotat kidnappa svenskar

Iran har tidigare hotat att kidnappa svenskar om inte den 61-årige mannen sätts på fri fot. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet i maj försöker Iran pressa den svenska regeringen och blanda sig i rättegången för att få mannen frikänd.

“Oerhört angelägna”

Uppgifterna anses komma från en källa som uppges ha insyn. 

– De är oerhört angelägna om att regeringen lägger sig i och ser till så att han friges och skickas hem. Regeringen har meddelat att i Sverige så har vi oberoende domstolar men Iran låtsas som att de inte förstår, uppgav källan till tidningen. 

“Försöker pressa Sverige”

UD har inte specificerat att resevarningen handlar om den pågående rättegången. Men Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi är övertygad om att så är fallet.

– Det sker troligtvis i relation till den här rättegången i Sverige. Jag kan inte se att det finns en folklig opinion mot Sverige i Iran, utan det är rättsapparaten och underrättelsetjänsterna som hittar på olika saker för att försöka pressa Sverige, säger Rouzbeh Parsi till SvD.

Domen mot 61-åringen förväntas komma 14 juli.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen