DRIVMEDEL: Regeringen svarar om reduktionsplikten

2022 12 16

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) tillbakavisar uppgifter om en “marginell” sänkning av reduktionsplikten.

– Nej, det finns inga andra förslag på bordet, säger Ebba Busch till Sveriges Radio efter att det under gårdagen framkom uppgifter om att regeringen skulle kunna vara på väg att backa från löftet att sänka just reduktionsplikten.

Klimatmål försvårar

Diskussionen om hur regeringen ska kunna infria löftet om kraftigt sänkt reduktionsplikt blossade återigen upp igår, då EU:s klimatmål kan sätta käppar i hjulet för löftet.

– Vi arbetar väldigt hårt med frågan och tar fram ett förslag om hur reduktionsplikten ska kunna sänkas till EU:s miniminivå. Det är vi fyra partier överens om och det är det vi kommer att göra, säger Ebba Busch till SR.

Viktigaste faktorn

Enligt en rapport från Energimyndigheten är reduktionsplikten där den befinner sig idag den viktigaste faktorn för att Sverige ska nå sina inhemska klimatmål.

Vad som nu diskuteras är vilken nivå den ska ligga på för att inte avvika från EU:s mål.

I den frågan har regeringen vänt sig till myndigheten igen för att komplettera med nya frågor till nämnda rapport.

– Vi tittar bland annat på reduktionsnivåer i förhållande till EU:s utsläppsmål, säger Sara Sundberg, enhetschef på Energimyndigheten, som även konstaterar att EU:s mål ligger lägre än det nationella målet. 

SD ilsknade till

Efter att källor igår antydde att regeringspartierna skulle kunna tvingas backa från löftet, och enbart nå en marginell sänkning av reduktionsplikten, fick det Sverigedemokraternas att ryta till idag.

– Det är uteslutet, det finns inte på kartan. Vi har lovat svenska folket detta. Det är fullständigt självklart för alla samarbetspartierna, säger Martin Kinnunen, SD:s klimatpolitiska talesperson, till Dagens Nyheter.

På frågan om EU:s utsläppskrav kan innebära en ny miniminivå, svarar Kinnunen:

– Då borde inte Moderaterna ha pratat om att sänka reduktionsplikten till sex procent. Sänkningen ska påverka priset med flera kronor.

LÄS MER: Enormt bakslag för regeringen – kan svika vallöfte

LÄS MER: SD ryter ifrån – ställer tungt krav på regeringen

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen