JUST NU: Regeringen öppnar för att ändra grundlagen

2022 06 29

Socialdemokraterna är beredda att grundlagsskydda aborträtten.

Fyra partier, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, gick igår ut med att de vill se en förändring i grundlagen för att skydda kvinnors rätt till abort.

Nu svarar regeringen – som är positiva till förslaget, rapporterar SVT.

Öppnar för ny grundlag

– Vi är öppna för att man under nästa mandatperiod lägger in frågan om aborträtten i grundlagsutredningen, säger socialminister Lena Hallengren (S) till kanalen.

“Alltid stått upp”

Enligt socialministern skulle det innebära att det inleds en “omfattande parlamentarisk process” som behöver inkludera samtliga partier.

– Vi socialdemokrater har alltid stått upp för kvinnans rätt att bestämma om sin egen kropp och rätten till fri abort, säger Hallengren.

Busch presenterade abortkontrakt

Under måndagen meddelade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att hennes parti tagit fram vad hon kallade för ett abortkontrakt. Hon uppmanade de andra partierna att skriva på kontraktet, som skulle binda dem till att stå bakom svensk abortlagstiftning.

– Jag vill med det här kontraktet stilla den oron och skapa trygghet för Sveriges kvinnor, sade Ebba Busch till Dagens Nyheter.

Utrymme för tolkning

Samtidigt anser partiet i sitt medicinsk-etiska program att aborter innebär “en konflikt mellan rätten till liv och de blivande föräldrarnas situation i de fall man inte tycker sig ha möjlighet att fullfölja graviditeten”, skriver tidningen. 

Det står också att “en abort innebär att ett liv släcks” och man beskriver både kvinna och foster som “skyddsvärda individer”.

“Etiskt dilemma”

Enligt Michael Anefur, KD:s talesperson i frågan, syftar man på fostrets rättigheter efter vecka 22, då man senast kan utföra abort med Socialstyrelsens tillstånd. Partiet uttrycker dock att finns ett “etiskt dilemma” från och med vecka 18, vilket normalt är gränsen för fri abort.

– Det finns människor naturligtvis som tycker att det är ett etiskt dilemma över huvud taget att göra abort. Men som parti har vi sagt om det etiska dilemmat att från vecka 18 har barnet fullt värde, säger Michael Anefur till DN.

Två beslut med val emellan

Frågan om abort har kommit upp på bordet efter ett beslut i Högsta domstolen i USA som innebär att varje stat kan besluta om att förbjuda abort.

Skulle det till en grundlagsförändring i Sverige krävs det först att riksdagen godkänner förslaget två gånger, med ett riksdagsval mellan de två besluten.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Svensk biltillverkare uppmanar: “Kör inte bilen”

2024 06 19

Den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg riktar en uppmaning till kunder.

Det var i helgen som en av Koenigseggs bilar fattade eld i den grekiska huvudstaden Aten av oklar anledning.

Två förare hade tagit plats i en Koenigsegg Jesko i samband med en tour för supersportbilar när bilen, värd omkring 40 miljoner kronor, fattade eld.

Båda förarna kunde ta sig ut i tid men bilen brann upp och det som blev kvar fick till slut släckas av grekisk räddningstjänst.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med branden.

Riktar uppmaning

Vad som är oroväckande för den svenska biltillverkaren är att man inte vet varför bilen fattade eld.

Koenigsegg ämnar nu ta reda på vad det var som ledde till branden, och riktar samtidigt en uppmaning till alla kunder med en Koenigsegg Jesko om att inte köra bilen.

Koenigsegg har skickat en representant till Aten för att ta reda på mer om saken, rapporterar Teknikens Värld.

Har vunnit priser

Koenigsegg, som producerar supersportbilar i liten kvantitet, har tidigare vunnit priser just för modellen Jesko.

Bland annat hos brittiska BBC Top Gear Awards.

– Domarna vid årets Top Gear Awards har beslutat att Koenigsegg Jesko är den värdiga vinnaren av "Hypercar of the Year", med erkännande av den slående designen och innovationerna under huven som ger otroliga prestanda, inleder Koenigsegg om vinsten.

– Vi är så glada över att få det här priset, vi har verkligen lagt ner vår själ och vårt hjärta i att få Jesko att sticka ut som en hyperbil och otroligt nog fick Jesko priset på min far Jeskos födelsedag, som bilen också är uppkallad efter. Stjärnorna stod i linje, säger den svenska vd:n Christian von Koenigsegg.

Grundades 1994

Koenigsegg grundades 1994 och har blivit ett svenskt exportmärke av rang.

– Koenigsegg Automotive AB grundades 1994 av Christian von Koenigsegg och är världsledande inom konstruktion och tillverkning av megabilar med ultimata prestanda och banbrytande mobilitetsteknik, framhåller bolaget.

Bas i Ängelholm

Koenigsegg verkar utifrån Ängelholm och har hundratals anställda.

– Bolaget är baserat i Ängelholm i södra Sverige och har cirka 500 anställda.

Foto: A. Wilson

Text: Redaktionen