JUST NU: Regeringen ger svar om nya restriktioner

2022 12 26

Trots en ökad smittspridning av covid-19 kommer regeringen inte att införa nya restriktioner.

Det meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD). 

– Nej, vi ser inte det i nuläget. Vi har inga sådana propåer från expertmyndigheterna, framhåller ministern i en intervju med Svenska Dagbladet.

Samtidigt kan socialministern inte utesluta att regeringen i framtiden inför restriktioner för att dämpa smittspridningen.

– Jag tror att man ska vara allmänt försiktigt med att ge allt för starka nyårslöften. Det gäller också i det här fallet. Men vi ser inte det som aktuellt i nuläget. Men däremot vill jag inskärpa att det är vaccin som gäller. Och är man sjuk så stannar man hemma, säger Jakob Forssmed till tidningen.

Nya rekommendationer

Vidare understryker ministern att smittspridningen är fortsatt hög i Sverige och att belastningen på hälso- och sjukvården är stor.   

Framför allt härjar tre virus: covid-19, RS-viruset och säsongsinfluensan.

Folkhälsomyndigheten gick förra veckan ut med nya rekommendationer för vaccination mot covid-19,

  • Personer över  80 år och personer på särskilda boenden för äldre rekommenderas två påfyllnadsdoser per år.
  • För personer 65 till 79 år samt till yngre personer med riskfaktorer rekommenderas en dos per år.

– Äldre personer utvecklar ett något sämre immunsvar efter vaccination och immuniteten avtar snabbare än hos yngre friska. Detta innebär att äldre har större behov av påfyllnadsdoser än yngre. Folkhälsomyndigheten ser utifrån kunskapsläget att det även framöver kommer att vara viktigt med påfyllnadsdoser för äldre och personer i riskgrupp, uppger Folkhälsomyndigheten.

För få fullvaccinerade  

Personer som är under 65 år rekommenderas minst två doser vaccin, samt en påfyllnadsdos tidigast fyra månader efter primärvaccinationen.

Socialministern varnar för att många inte följer rekommendationen.

– För få är fullvaccinerade i Sverige! Och det är fullvaccination som skyddar mot allvarigt sjukdom när vi har såhär hög smittspridning. Det är inte restriktioner som gör det – det är vaccin, säger Jakob Forssmed till SvD.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen