JUST NU: Nya rekommendationer om smittspridningen

2022 12 22

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer om vaccination mot covid-19.

Från och med den 1 mars 2023 rekommenderas personer 80 år och äldre samt personer på särskilda boenden för äldre två påfyllnadsdoser per år.

För personer 65 till 79 år samt till yngre personer med riskfaktorer rekommenderas en dos per år.

Det meddelar Folkhälsomyndigheten, FHM, i ett pressmeddelande.

Myndigheten understryker att vaccinationsgraden har varit hög i Sverige under pandemin och att en stor del av befolkningen därmed har ett bra skydd mot viruset.

– Men äldre personer utvecklar ett något sämre immunsvar efter vaccination och immuniteten avtar snabbare än hos yngre friska. Detta innebär att äldre har större behov av påfyllnadsdoser än yngre. Folkhälsomyndigheten ser utifrån kunskapsläget att det även framöver kommer att vara viktigt med påfyllnadsdoser för äldre och personer i riskgrupp, framhåller FHM.

För övriga grupper bedömer Folkhälsomyndigheten att skyddet mot allvarlig sjukdom och död är bra även fortsatt.

Rekommendationer från 1 mars

Följande rekommendationer gäller från 1 mars:

- Personer som är 80 år och äldre samt personer som bor på särskilda boende för äldre (SÄBO) rekommenderas att under 2023 vaccinera sig med två påfyllnadsdoser per år – en under våren och en inför höst-/vintersäsongen, med sex månaders intervall mellan doserna.

- Personer som är 65–79 år samt yngre personer med riskfaktorer rekommenderas att vaccinera sig med en påfyllnadsdos inför höst/vintersäsongen 2023.

- Regionerna rekommenderas även att tillhandahålla möjlighet till ytterligare en påfyllnadsdos för dessa grupper.

- Dosen bör tas med sex månaders intervall till den rekommenderade dosen inför höst-/vintersäsongen.

- Exempel på medicinska riskfaktorer är fetma, diabetes, nedsatt njurfunktion eller högt blodtryck.

- Den nya rekommendationen gäller från 1 mars 2023 och tills vidare. Nuvarande rekommendationer gäller fram till dess.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: M. Napo

Text: Redaktionen


Stort larm om matbutiker – kunder har betalat fel i kassan

2024 10 10

Skatteverket har genomfört en större kontroll av svenska matbutiker.

Totalt har 112 mindre livsmedelsföretag granskats.

Bristerna visar sig vara omfattande. 

Nästan fyra av tio företag har påförts med kontrollavgifter på en summa på totalt 550 000 kronor. 

I majoriteten av fallen handlar det om att Skatteverkets kontrollköp inte registrerades i butikens kassa eller att det funnits andra brister i bokföringen.

Det har saknats underlag till både intäkter och kostnader i räkenskaperna, transaktioner på bankkonton har inte varit bokförda och i flera fall har bokföringen upp­rättats med stor eftersläpning, säger Roger Leander på Skatteverket, samordnare av kontrollen, i en kommentar.

Kunder har betalat till fel konto

Enligt Skatteverket handlar det om många fall av intäkter som inte redovisats i butikernas kassaregister.

Det gäller inte minst kundernas betalningar – som har gått till andra konton än företagens.

– Det har också varit vanligt med betalningar via Swish till bolagsföreträdarnas privata bankkonton trots att det varit betalningar till företaget, framhåller Skatteverket i granskningen.

Redovisade bruttovinster har även återkommande varit lägre än vad de borde vara enligt såväl branschgenomsnittet som företagens egna inköps- och försäljningspriser.

"Väl motiverad kontroll"

I samma veva har Skatteverket genomfört skatterevisioner mot företag som driver livsmedelsbutiker. Resultat blev tillkommande skatter och avgifter på 32 800 000 kronor.

– Många av de besökta företagen har påförts kontrollavgifter och det var bara några få utredningar som inte resulterade i ändrad beskattning, säger Roger Leander.

– Vi kan konstatera att delar av branschen är utsatt för osund konkurrens. Den här kontrollen var väl motiverad.

Mindre mat- och närbutiker

Livsmedelsbutikerna som kontrollerats i Skatteverkets granskning gäller i det här fallet “mindre livsmedels- och närbutiker där försäljningen till minst 50 procent utgörs av matvaror”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Skatteverket utgår från ett riskbaserat urval när det bestäms vilka företag som ska kontrolleras. Kontrollerna genomförs där risken för fel och fusk bedöms vara stor.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


Internet kan sluta fungera idag – i Sverige och övriga världen

2024 10 10

Internet och andra kommunikationer riskerar att tillfälligt sluta fungera idag och imorgon.

Förvarningen gäller en stor del av hela jordklotet och kommer från den amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Näst kraftigaste: kan störa satelliterna

Anledning är att en kraftig solstorm, en så kallad geomagnetisk storm, är på väg mot jorden och väntas slå till på torsdagen och fredagen.

NOAA har klassat stormen som en fyra (G4) på den femgradiga skalan vilket, förutom chans för präktiga norrsken, innebär att satellitsystem riskerar att påverkas.

– Skadliga effekter på en del av vår kritiska teknikinfrastruktur är möjlig, framhåller myndigheten på sociala medier.

Forskare: internet kan slås ut i hela världen

I samband med solstormen sker så kallade koronamassutkastningar från solen. Det ger upphov till störningar i jordens magnetfält.

– Detta kan skada elförsörjningen. Soleruptionerna kan skapa problem för radiokommunikation och GPS-systemet, förklarar svenska myndigheter på Krisinformation.se.

NOAA klassar dagens och morgondagens solstorm som “svår”.

– Geomagnetiska stormar kan påverka infrastruktur i omloppsbana nära jorden och på jordens yta, understryker myndigheten enligt CNN.

När tre stormar av lägre kaliber slogs samman i december förra året varnade forskare för att internet skulle kunna slås ut över hela världen.

25 procent chans för G5

I Sverige hade vi en solstorm på G4-nivå i maj 2024. Flera rapporter kom då in om mindre elektriska störningar under den mest aktiva kvällen.

– Den här nya stormen har 25 procent chans att bli en G5, säger Shawn Dahl från Space Weather Prediction Center vid NOAA enligt CNN.

G5 är högst på varningsskalan för geomagnetiska stormar.

Den typen av solstormar är dock mycket sällsynta. Senast en G5-storm drabbade jorden var 2003, vilket resulterade i strömavbrott i södra och mellersta Sverige och skadade krafttransformatorer i Sydafrika.

Ovanligt kraftiga norrsken

En trevligare effekt är dock att solaktiviteten även ger möjlighet till ovanligt skarpa norrsken – och ovanligt långt söderut.

Det har fått norrskensentusiaster även i Sverige att få upp stora förhoppningar om en repris på kvällen i maj, då natthimlen lyste upp av en sällsynt mäktig aurora.

Om det kan bli en norrskenseffekt är dock fortfarande för tidigt att säga. Troligen får man vänta till ikväll med svaret.

– Det är en prognos. Det är osäkert och verkligheten vet vi först när mätdata träffar satelliterna närmare jorden. Men – man skojar inte bort att amerikanska rymdvädertjänsten varnar för den näst starkaste kategorin av geomagnetiska stormar (G4), skriver kontot Norrsken, Sveriges största norrskenscommunity, i ett inlägg på Facebook.


Norrsken i Skåne i augusti 2024.

Foto: ActionVance resp MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen