Regeringen agerar mot växande partydrog

2023 02 14

Kriminella använder lustgas som en täckmantel för att sälja droger.

Det visar en nyligen genomförd granskning av knarkhandeln på sociala medier, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är djupt bekymmersamt att det finns så lättillgängligt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Och att det också är ett sätt att komma i kontakt med ungdomar för att också förse dem med andra droger, tillägger han.

Kan komma åtgärder "i närtid"

En utredning har tillsatts som ska undersöka möjligheterna att reglera lustgas.

Den beräknas dock inte vara klar förrän sista oktober 2023.

Socialministern flaggar dock för att det redan nu, “inom kort, i närtid”,  kan vidtas åtgärder för berusningsmedlet.

– Vi tittar på om det finns annat iv kan göra tills dess att utredningen är klar, det skulle exempelvis kunna handla om att informera på olika sätt, säger han till SVT.

Eskalerade under 2022

Förra året eskalerade användandet av lustgas som ett sätt att berusa sig.

Bara första halvåret av 2022 fick Giftinformationscentralen in mer än 200 samtal om lustgas. Det kan jämföras med att det under hela 2021 kom in 140 stycken.

– Det här är ett av de mest oroväckande problemen vi har haft under min tid här, sade Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen, till DN i höstas.

Rullstol och blöja

Enligt Erik Lindeman har han sett många exempel där bruk av lustgas fått fruktansvärda konsekvenser.

Han nämner bland annat “allvarliga psykiatriska demensliknande symtom”. Andra har hamnat i rullstol och får leva livet med blöja.

– Vi har haft patienter som inte kan gå. De kommer inte ihåg någonting och går inte att prata med. Det är ju en katastrof för en tjugoåring att hamna i det läget, helt oförmögen att klara sig själv, även om han tillfrisknande efter två veckor på sjukhus, framhöll Erik Lindeman till tidningen.

Kan köpas lagligt

Lustgas kan köpas lagligt på nätet och det finns till och med de som levererar via expresshemkörning.

I höstas rapporterades det om att svarthandeln satte fart om nattetid och även blandade in andra former av kriminalitet.

Den organiserade brottsligheten har upptäckt att det finns grova pengar att tjäna på lustgas och försäljarna har ofta ett större apotek av droger att erbjuda. Vi har sett revirstrider mellan gäng om marknadsplatser, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm.

Fakta lustgas

  • Lustgas är dikväveoxid. Den kemiska beteckningen är N2O. Det är en färglös gas som är svagt sötaktig i smak och lukt .
  • Lustgas är ett läkemedel som används som smärtlindring inom vården.
  • Det som används inom vården är lustgas blandat med syrgas. Man andas då in gasblandningen genom en mask. Det är vanligt att använda lustgas när man föder barn. Gasen påverkar hjärnan så att man slappnar av och inte upplever smärta lika starkt.
  • Den första dokumenterade användningen av lustgas i medicinskt syfte (sövning) ägde rum år 1844. Det var den amerikanske tandläkaren Horace Wells (1815-48) som använde lustgas i samband med utdragning av en tand.
  • Lustgas är inte narkotikaklassat.

Källa: Drugsmart

LÄS MER: Sjukvården varnar för ny ungdomstrend – berusar sig på badrumsprodukt

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen