Putins plan för Sverige avslöjad

2023 04 27

“Rädda Östersjön” är ett ryskt bluffprojekt med syfte att motarbeta Nato.

Projektet, som egentligen kallas “Baltiska plattformen", är en operation som går ut på att utnyttja svenska miljövänner och diplomater samt Stockholms universitet.

Ett av planens främsta mål är att runda den isolering Ryssland hamnat i som en konsekvens av invasionen mot Ukraina, avslöjar Expressen i samarbete med elva andra europeiska medier.

Utnyttjar icke-politisk fråga

Genom att utnyttja frågan om Östersjöns miljöproblem tror sig Putinregimen ha hittat ett icke-politiskt ämne som Ryssland kan använda sig av.

Frågan ska därför utnyttjas med det egentliga syftet att kanalisera kritik mot Nato och budskap om hur regionen ska “demilitariseras”.

Uppgifterna framgår i ett läckt dokument på elva sidor.

Planen föregås med andra ord av att fokusera på miljöfrågor – för att successivt övergå till det verkliga budskapet.

– Övergång till “huvuduppgiften”: Ryssar är emot militariseringen av Östersjön, för en grannsämja, en fredlig och ömsesidigt fördelaktig lösning på problemen i regionen, uttrycks i dokumentet som ska vara skrivna direkt för Vladimir Putin och Kremls beslutfattare.

Stockholms universitet: "Obehagligt och logiskt"

På Östersjöcentrum vid Stockholms universitet har man hittills inte fått någon kännedom om projektet, men beskriver uppgifterna som “obehagliga”.

Man medger också att det är logiskt om Ryssland vill utnyttja regionen med miljön som förevändning.

– Miljöfrågor kräver ju internationellt samarbete och utbyte för att komma framåt. Det är en listig plan på så sätt, säger Tina Elfwing som är föreståndare för Östersjöcentrum, till Expressen.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Sverige och Ryssland har ökat under den senaste veckan sedan SVT kunde avslöja omfattande ryskt spionage i nordiskt vatten och på Ryska ambassaden i Sverige.

Fem ryska diplomater har också utvisats från Sverige som följd.

– Sådant måste man ibland göra när vi upptäcker att Ryssland inte agerar på ett sätt som är förenligt med den diplomatiska status de har i Sverige, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT.

13 aktiva officerare: "Allvarligt"

Samma tv-kanal uppger att 13 ryska underrättelseofficerare är aktiva i Sverige just nu.

– Jag ser mycket allvarligt på detta. Det markerar att Ryssland har fientliga intentioner mot fler länder än Ukraina, säger Ulf Kristersson.

Enligt Expressens avslöjande planerar Kreml även att utnyttja diplomaten Sven Hirdman som mellan 1994 och 2004 var Sveriges ambassadör i Moskva.

Han uppges ha god kontakt med en rektor på MGIMO-universitet i Moskva med kopplingar till Rysslands utrikesministerium, men förnekar själv kännedom om projektet.

LÄS MER: Putinregimen vänder blicken mot Sverige – hårt angrepp

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Föräldrars oväntade beteende – kan vara olagligt

2024 07 24

SMånga föräldrar agerar på ett sätt som faktiskt kan vara olagligt.

Det är tuffa tider för många föräldrar.

De senaste åren har många haft det väldigt svårt att få ekonomin att gå ihop, på grund av bland annat hög inflation och höga elpriser.

En undersökning från Länsförsäkringar visar att var tionde förälder har tagit att barnens sparpengar utan att sätta tillbaka summan.

Många har ansträngd situation

Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra året.

– Det är en betydande ökning och trenden avspeglar att många barnfamiljer har haft det svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett uttalande.

Agerandet är vanligast bland ensamstående föräldrar (18 procent) och inom hushåll med låg inkomst (28 procent), som drabbas extra hårt i kärva tider.

– Många har fortsatt en ansträngd ekonomisk situation med höga räntor och stora utgifter för mat och andra inköp. Det är fullt förståeligt att mer pengar går till de vardagliga utgifterna och mindre till barnens sparande, säger Stefan Westerberg.

Han uppmanar dock föräldrar att sätta tillbaka pengarna när man har möjlighet till det. Han tycker också att man ska försöka återuppta barnens sparande så fort som möjligt när den ekonomiska situationen tillåter det.  

Kan vara olagligt

Det är viktigt att tänka sig för och att alltid tänka på barnets bästa när man hanterar barnets sparpengar.

Att ta ut pengar från barnens sparkonto kan nämligen vara olagligt om det inte används till något som är nödvändigt för barnet, enligt Privata Affärer.

– Det går alltså inte att köpa golfklubbor till pappa för barnens pengar, säger Lendos sparekonom Sharon Levie till tidningen.

Föräldrar har förmyndarskap över barnet och kan fatta beslut om vad pengarna ska gå till, men pengarna får inte användas till föräldrarnas egna behov eftersom de tillhör barnet. Det gäller även om föräldrarna själva har satt in sparpengar på barnets konto.

Foto: Kelli McClintock

Text: Redaktionen