Putins plan för Sverige avslöjad

2023 04 27

“Rädda Östersjön” är ett ryskt bluffprojekt med syfte att motarbeta Nato.

Projektet, som egentligen kallas “Baltiska plattformen", är en operation som går ut på att utnyttja svenska miljövänner och diplomater samt Stockholms universitet.

Ett av planens främsta mål är att runda den isolering Ryssland hamnat i som en konsekvens av invasionen mot Ukraina, avslöjar Expressen i samarbete med elva andra europeiska medier.

Utnyttjar icke-politisk fråga

Genom att utnyttja frågan om Östersjöns miljöproblem tror sig Putinregimen ha hittat ett icke-politiskt ämne som Ryssland kan använda sig av.

Frågan ska därför utnyttjas med det egentliga syftet att kanalisera kritik mot Nato och budskap om hur regionen ska “demilitariseras”.

Uppgifterna framgår i ett läckt dokument på elva sidor.

Planen föregås med andra ord av att fokusera på miljöfrågor – för att successivt övergå till det verkliga budskapet.

– Övergång till “huvuduppgiften”: Ryssar är emot militariseringen av Östersjön, för en grannsämja, en fredlig och ömsesidigt fördelaktig lösning på problemen i regionen, uttrycks i dokumentet som ska vara skrivna direkt för Vladimir Putin och Kremls beslutfattare.

Stockholms universitet: "Obehagligt och logiskt"

På Östersjöcentrum vid Stockholms universitet har man hittills inte fått någon kännedom om projektet, men beskriver uppgifterna som “obehagliga”.

Man medger också att det är logiskt om Ryssland vill utnyttja regionen med miljön som förevändning.

– Miljöfrågor kräver ju internationellt samarbete och utbyte för att komma framåt. Det är en listig plan på så sätt, säger Tina Elfwing som är föreståndare för Östersjöcentrum, till Expressen.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Sverige och Ryssland har ökat under den senaste veckan sedan SVT kunde avslöja omfattande ryskt spionage i nordiskt vatten och på Ryska ambassaden i Sverige.

Fem ryska diplomater har också utvisats från Sverige som följd.

– Sådant måste man ibland göra när vi upptäcker att Ryssland inte agerar på ett sätt som är förenligt med den diplomatiska status de har i Sverige, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT.

13 aktiva officerare: "Allvarligt"

Samma tv-kanal uppger att 13 ryska underrättelseofficerare är aktiva i Sverige just nu.

– Jag ser mycket allvarligt på detta. Det markerar att Ryssland har fientliga intentioner mot fler länder än Ukraina, säger Ulf Kristersson.

Enligt Expressens avslöjande planerar Kreml även att utnyttja diplomaten Sven Hirdman som mellan 1994 och 2004 var Sveriges ambassadör i Moskva.

Han uppges ha god kontakt med en rektor på MGIMO-universitet i Moskva med kopplingar till Rysslands utrikesministerium, men förnekar själv kännedom om projektet.

LÄS MER: Putinregimen vänder blicken mot Sverige – hårt angrepp

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen