JUST NU: Putins förklaring – vi hade inget val

2022 04 12

– Vi hade inget annat val än att inleda en militär operation.

Det säger Rysslands diktator Vladimir Putin i dag när han talade vid en prisceremoni i Kreml.

Samtidigt konstaterade Putin att Ryssland utan tvekan kommer uppnå sina, enligt diktatorn, ”ädla mål i Ukraina”, rapporterar Sky News.

Oundvikligt

Vidare framhävde diktatorn att en drabbning med Ukrainas antiryska styrkor var oundviklig. Det skulle inträffat förr eller senare, poängterade Putin.

– Våra ryska styrkor agerar modigt och effektivt. De använder sig av de modernaste vapnen, sa Putin, enligt Sky News med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån TASS.

Avslutningsvis konstaterade den ryska diktatorn att hans land ”inte kan isoleras”.

Kemvapen

Samtidigt som Putin skryter om toppmoderna vapen anklagas ryska styrkor för användning av kemiska vapen mot ukrainsk militär och civila i hamnstaden Mariupol.

Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar säger att Ryssland kan ha använt fosfor i staden, rapporterar Reuters.

– Det finns en teori om att det kan vara fosforammunition. Officiell information kommer senare, säger Malyar enlig nyhetsbyrån.

Förnekar

Det ryska försvarsdepartementet har inte kommenterat anklagelserna om kemisk krigsföring i Mariupol.

Den proryska separatistledaren Eduard Basurin i Donetsk har förnekat uppgifterna, rapporterar Sky News.

Utreds

Händelsen utreds nu av Storbritannien och USA.

– De här rapporterna, om de är sanna, är djupt oroande och återspeglar den oro som vi har beträffande Rysslands förmåga att använda olika typer av medel för kravallhantering, inklusive tårgas blandat med kemiska ämnen, i Ukraina, sa amerikanska försvarshögkvarterets Pentagons talesperson John Kirby tidigare i dag.

– Tidigare har det funnits trovärdig information tillgänglig för oss som tyder på att ryssarna har förberett sig för att använda kemiska medel i en del av ett försök att försvaga ukrainska militära och civila element i Mariupol, konstaterade amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

Foto:  President of Russia

Text: Redaktionen