I NATT: Ryssland utreds för användning av förbjudna vapen

2022 04 12

Tidigt på måndagen rapporterade Ukrainsk militär i Mariupol om att Ryssland har använt ett ”okänt giftigt ämne” mot militär och civila i staden.

I ett tal sent på måndagskvällen varnade president Volodymyr Zelensky för att ryska styrkor kan komma att använda kemiska vapen i Ukraina.

Tar det seriöst

– En av talesmännen för ockupanterna sa att de kan använda kemiska vapen mot människorna som försvarar Mariupol. Vi tar det mycket seriöst, säger Zelensky enligt CNN.

Uppgifterna om kemiska vapen i Ukraina har inte bekräftats.

– En möjlig kemisk attack är ännu inte bekräftad. Detaljer och förtydligande kommer senare, skrev Petro Andryuschenko, rådgivare till Mariupols borgmästare, på Telegram kort innan Zelenskys tal.

Utreds

Efter uppgifterna från Mariupol utreds händelsen av representanter från USA och Storbritannien.

– Vi arbetar snabbt med allierade för att verifiera detaljer. All användning av sådana vapen skulle vara en intensiv upptrappning av den här konflikten och vi kommer att ställa Putin och hans regim till svars, skriver den brittiska utrikesministern Liz Truss på Twitter.

Har tidigare varnat

USA har inte bekräftat att Ryssland har använt sig av kemiska vapen i Mariupol, men har tidigare varnat för att ryska styrkor kan använda sig av kemiska medel i den sydöstra staden, konstaterar amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

– Tidigare har det funnits trovärdig information tillgänglig för oss som tyder på att ryssarna har förberett sig för att använda kemiska medel i en del av ett försök att försvaga ukrainska militära och civila element i Mariupol, säger Price till CNN och tillägger:

– Vi har delat informationen med våra ukrainska partners. Vi kommer ha direkta konversationer med dem för att fastställa exakt vad som har hänt.

Djupt oroande

Det amerikanska försvarshögkvarterets Pentagons talesperson John Kirby säger att de känner till rapporterna om kemiska vapen i Mariupol, men att de inte kan bekräfta uppgifterna.

– De här rapporterna, om de är sanna, är djupt oroande och återspeglar den oro som vi har beträffande Rysslands förmåga att använda olika typer av medel för kravallhantering, inklusive tårgas blandat med kemiska ämnen, i Ukraina, säger han enligt The Guardian.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen