JUST NU: Putin med nytt utspel – pratar om ”tidsresor”

2022 07 18

Det är omöjligt att skära av Ryssland från resten av världen.

Det var den ryska diktatorn Vladimir Putins budskap när han deltog i en videokonferens tillsammans med andra regeringsföreträdare från Kreml.

Kommer inte vrida tillbaka tiden

Putin betonade att de sanktioner som omvärlden riktat mot Ryssland inte kommer att “vrida tillbaka tiden” på Rysslands utveckling, rapporterar Reuters.

– Inte bara restriktioner, utan den nästan fullständiga nedstängningen av tillgången till utländska högteknologiska produkter, används medvetet och avsiktligt mot vårt land, säger Putin.

Stoppar teknikleveranser

Han hänvisade till att sanktionerna syftat att undanröja Rysslands möjligheter att köpa in elektronik, halvledare och flygplansdelar från västvärlden.

Teknikdelar som annars skulle ha använts för militära ändamål.

Enligt Putin finns det dock ingen risk att Ryssland i praktiken skulle skickas tillbaka i tiden till en plats där modern teknologi helt enkelt inte längre är tillgängligt.

Förnekar tidsresa

– Det är klart att detta är en enorm utmaning för vårt land, men vi kommer inte att ge upp och förbli i ett tillstånd av oordning eller, som några av våra “välönskare” förutspår, åka tillbaka flera årtionden. Självklart inte, säger Putin enligt Reuters.

Tvingades bygga vapen av diskmaskiner

Det har tidigare under kriget framkommit uppgifter om att just den begränsade tillgången till västerländsk teknik har drabbat Ryssland oerhört hårt.

I synnerhet när det handlar om att använda teknologin i vapen och militära medel.

Rapporter i maj gjorde nämligen gällande att ryssarna tvingades bygga vapen av vitvaror som bland annat diskmaskiner och andra hushållsapparater, uppgav Washington Post.

Hittade kylskåpsdelar i stridsvagnar

Uppgifterna kom efter att ukrainska myndigheter öppnat upp beslagtagna ryska stridsvagnar och hittat delar av kylskåp i dem.

– Vi får rapporter från ukrainare att när de hittar rysk militär utrustning på marken så är den fylld med halvledare som de tagit ut ur diskmaskiner och kylskåp, sade USA:s handelsminister Gina Raimondo till tidningen.

Effektfulla sanktioner

Upptäckten sågs som ett tecken på att de västerländska sanktionerna har gett effekt. 

– Vårt tillvägagångssätt var att förneka Ryssland teknologi – teknik som skulle försvaga deras förmåga att fortsätta en militär operation. Och det är precis vad vi gör, framhöll Gina Raimondo.

Vill utveckla rysk teknik

Under videokonferensen propagerade Putin för att Ryssland måste börja utveckla egen teknik med hjälp av inhemska teknikföretag.

Enligt den ryska finansministern Anton Siluanov prioriterar man tekniksektorn, men att varje rubel statligt stöd till ändamålet bör följas av minst tre rubel av privata investeringar, rapporterar Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen