JUST NU: Putin med nytt utspel – pratar om ”tidsresor”

2022 07 18

Det är omöjligt att skära av Ryssland från resten av världen.

Det var den ryska diktatorn Vladimir Putins budskap när han deltog i en videokonferens tillsammans med andra regeringsföreträdare från Kreml.

Kommer inte vrida tillbaka tiden

Putin betonade att de sanktioner som omvärlden riktat mot Ryssland inte kommer att “vrida tillbaka tiden” på Rysslands utveckling, rapporterar Reuters.

– Inte bara restriktioner, utan den nästan fullständiga nedstängningen av tillgången till utländska högteknologiska produkter, används medvetet och avsiktligt mot vårt land, säger Putin.

Stoppar teknikleveranser

Han hänvisade till att sanktionerna syftat att undanröja Rysslands möjligheter att köpa in elektronik, halvledare och flygplansdelar från västvärlden.

Teknikdelar som annars skulle ha använts för militära ändamål.

Enligt Putin finns det dock ingen risk att Ryssland i praktiken skulle skickas tillbaka i tiden till en plats där modern teknologi helt enkelt inte längre är tillgängligt.

Förnekar tidsresa

– Det är klart att detta är en enorm utmaning för vårt land, men vi kommer inte att ge upp och förbli i ett tillstånd av oordning eller, som några av våra “välönskare” förutspår, åka tillbaka flera årtionden. Självklart inte, säger Putin enligt Reuters.

Tvingades bygga vapen av diskmaskiner

Det har tidigare under kriget framkommit uppgifter om att just den begränsade tillgången till västerländsk teknik har drabbat Ryssland oerhört hårt.

I synnerhet när det handlar om att använda teknologin i vapen och militära medel.

Rapporter i maj gjorde nämligen gällande att ryssarna tvingades bygga vapen av vitvaror som bland annat diskmaskiner och andra hushållsapparater, uppgav Washington Post.

Hittade kylskåpsdelar i stridsvagnar

Uppgifterna kom efter att ukrainska myndigheter öppnat upp beslagtagna ryska stridsvagnar och hittat delar av kylskåp i dem.

– Vi får rapporter från ukrainare att när de hittar rysk militär utrustning på marken så är den fylld med halvledare som de tagit ut ur diskmaskiner och kylskåp, sade USA:s handelsminister Gina Raimondo till tidningen.

Effektfulla sanktioner

Upptäckten sågs som ett tecken på att de västerländska sanktionerna har gett effekt. 

– Vårt tillvägagångssätt var att förneka Ryssland teknologi – teknik som skulle försvaga deras förmåga att fortsätta en militär operation. Och det är precis vad vi gör, framhöll Gina Raimondo.

Vill utveckla rysk teknik

Under videokonferensen propagerade Putin för att Ryssland måste börja utveckla egen teknik med hjälp av inhemska teknikföretag.

Enligt den ryska finansministern Anton Siluanov prioriterar man tekniksektorn, men att varje rubel statligt stöd till ändamålet bör följas av minst tre rubel av privata investeringar, rapporterar Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen