Putin kan skapa toalettkaos i Sverige

2022 09 13

Strypt tillgång till rysk gas kan få stora konsekvenser för nödvändiga toalettartiklar i svenska badrum.

Idag meddelade finska gasbolaget Gasum att den ryska gasen stängs av till landet från och med lördag morgon. Någonting som Finland var beredda på kunde ske efter att landet deklarerat att man ville gå med i Nato.

Konsekvenser i badrummet

Nu höjs ett varnande finger för att åtgärden kan skapa angenäma problem i svenska badrum om Vladimir Putins Ryssland fortsätter att begränsa den ryska gasen även i andra länder, rapporterar Expressen.

Brist på toalettpapper

Om den ryska gasen stryps innebär det nämligen att både produktion och import av toalettpapper kraftigt kommer att minska. 

– Risken är att om inte den importerade mängden kommer hit så kommer det saknas papper i hyllorna, säger Jani Sillanpää, vd på papperstillverkaren Metsä Tissue, till tidningen.

Beroende av gasen

Produktionen av hygienpappret sker visserligen lokalt. Problemet är att en betydande del av mjukpappret, både i Sverige och resten av Norden, hämtas in från centrala och östra Europa. I dessa länder är den ryska gasen helt avgörande för att tillverka pappret.

– Ifall de inte har tillgång till energin så kommer det bli problem här. Vi har tre bruk i Sverige, vi kommer inte klara av att fylla hela behovet som det är nu, säger Jani Sillanpää.

Bunkrades under pandemin

Många svenskar minns med fasa hur det såg ut i pandemins inledning 2020, då butiker länsades på toalettpapper när befolkningen bunkrade för att vara förberedda på en smittsäker tillvaro.

Enligt Svensk dagligvaruhandel ökade försäljningen av toalettpapper med nästan 13 procent i mars månad under första året med Corona, jämfört med året innan.

Finland vägrade betala

Det ryska beslutet om att stänga av gasen kommer dels som en konsekvens av Finlands ansökan till Nato, uppger BBC, men också för att Finland har vägrat att betala för leveranserna i ryska valutan rubel.

Majoriteten av Finlands gas kommer från Ryssland, men bara gasen står för mindre än tio procent av hela landets energiförbrukning.

Kreml kommenterar

Ryssland har sedan tidigare även kapat strömförsörjningen till grannlandet. 

– Det är uppenbart att ingen kommer att leverera någonting gratis, kommenterar en talesperson från Kreml beslutet enligt BBC.

Foto: G. Trovato resp President of Russia Office

Text: Redaktionen