UPPGIFTER: Finska toppolitiker varnade – förberedda på rysk åtgärd imorgon

2022 05 12

Den första ryska åtgärden efter Finlands besked om Nato kan komma redan imorgon.

Finska nyckelpolitiker och riksdagsledamöter har varnats för att en konkret rysk hämndaktion efter Natobeskedet kan komma redan imorgon, skriver finska tidningen Iltalehti.

Det handlar om att Ryssland kan stänga gaskranen till Finland med omedelbar verkan.

Förödande effekter

Landet har tidigare förberett sig på att gasleveransen kan strypas lagom till 23 maj, då betalningen för nästa gasräkning till Ryssland ska vara inne.

Ett stopp av gasen skulle orsaka enorma problem för finländsk industri och livsmedelsproduktion, skriver Iltalehti.

Riksdagsledamöter bekräftar

Bland riksdagsledamöter bekräftas att åtgärden mycket väl kan bli aktuell tidigare och att man nu är beredda på att Kreml kan sätta stopp för gasen betydligt tidigare.

– Förberedelser har gjorts för detta och man räknar med att det kan hända också, säger Ville Tavio, ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp, till tidningen.

Försvarsministern tyst

Försvarsminister Antti Kaikkonen är dock fortfarande fåordig om risken att Ryssland stänger gastillförseln till landet redan imorgon.

– Jag kan inte bekräfta uppgifterna i det här formatet. Det är känt att i allmänhet diskuteras gasförsörjning från Ryssland till väst i Europa, säger han.

Arga ryska reaktioner

I Ryssland har reaktionerna på Finlands ja till Nato varit ilskna och delvis hotfulla.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov meddelade att beskedet utgör ett hot mot Ryssland och varnar för framtida instabilitet i Europa, rapporterar Daily Mail.

Ska vidta åtgärder

Även det ryska utrikesdepartementet har meddelat att Ryssland nu måste vidta åtgärder för att sätta stopp för det upplevda hotet mot den nationella säkerheten.

– Det kan bland annat vara militärteknisk natur, skriver departementet.

“En ny järnridå”

I rysk media anklagas Finland för att upprätta en ny järnridå efter dagens besked.

– Den största förmånstagaren här är USA och Biden. Och huvudsyftet är en ny järnridå från Barents hav till Svarta havet, säger den ryska politiska kommentatorn Olga Skabeyeva till statlig rysk tv.

“Stärker Finlands säkerhet”

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin gick idag ut med ett gemensamt uttalande om att Natobeskedet handlar om landets säkerhet.

– Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato.

Foto: Office of the President of the Republic of Finland

Text: Redaktionen