JUST NU: Putin gör anmärkningsvärd förändring i militären

2023 01 11

Vladimir Putin genomför en drastisk förändring i Rysslands militära ledning.

Den 13 oktober förra året rekryterades Sergej Surovikin, mer känd som “General Armageddon”, som ny general för att väcka hoppet bland de ryska styrkorna.

Nu, knappt tre månader senare, får han sparken. Det rapporterar flera medier med hänvisning till ryska nyhetsbyrån RIA.

Vill "öka ledarskapsnivån"

Förändringen tillkännagavs av Putins försvarsminister Sergej Sjogu idag på onsdagen.

Det framgick då också att Sergej Surovikin inte försvinner helt från den militära organisationen, utan petas ned som ställföreträdare.

Hans ersättare blir Rysslands generalstabschef Valery Gerasimov.

– Ökningen av ledarskapsnivån för den speciella militära operationen hänger samman med expansionen i omfattningen av uppgifterna, framhåller det ryska försvarsministeriet i ett uttalande enligt The Guardian.

"Behov av bättre effektivitet i ledningen"

Ministeriet tillägger:

– Det finns ett behov att organisera närmare kontakter mellan olika grenar av de väpnade styrkorna och förbättra kvalitén och effektiviteten i ledningen av ryska styrkor.

Blodig historia

Gerasimovs företrädare har ett sällsynt illa rykte. 

På 1990-talet gjorde generalen sig ökänd genom att öppna eld mot prodemokratiska demonstranter.

Han anklagas också för att ha använt “kontroversiella” strategier som urskillningslösa bombningar mot regimfientliga styrkor i Syrien 2017, där han ledde den ryska militärexpeditionen, skriver The Guardian.

Rykten om avskedning

Förra månaden cirkulerade rykten på sociala medier om att Gerasimov, den nyligen tillträdda befälhavaren, skulle få sparken från sin dåvarande roll som generalstabschef.

Brittiska försvarsministeriet och den amerikanska tankesmedjan Institute of Study of War gick ut med liknande uppgifter.

– Trycket har ökat på Rysslands ledarskap att ändra sin förmögenhet eftersom krigsvänliga kommentatorer i allt högre grad har kritiserat hanteringen av Moskvas krig i Ukraina, rapporterar Sky News.

Ryktena förnekades av Rysslands försvarsministerium.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen